Головні новини дня

Обов'язкові флікери пішоходам

Саме низька видимість пішоходів у темний час доби, за статистикою, є однією з найпоширеніших причин фатальних ДТП. Тому їх слід зобов’язати носити на одязі світлоповертальні елементи.

Таку пропозицію знову зареєстрував у ВР нардеп Володимир Крейденко у вигляді проекту «Про внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення…» (№9203).

Ним до згаданої статті додається ще один вид порушення — пересування проїзною частиною або узбіччям у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості без використання світлоповертальних елементів (стрічки, наклейки, жилету тощо) або без перебування в одязі, який має світлоповертальні елементи. За це встановлюється штраф у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 грн.).

Розмір санкції тут не головне. Адже у разі ДТП «в умовах недостатньої видимості» відсутність світлоповертальних елементів може використовуватися як доказ на користь відсутності вини водія у наїзді на пішохода.

Утім, торік нардеп вніс проект аналогічного змісту (№8156). Проте профільний комітет рекомендував відхилити цю ініціативу, й на початку нової сесії його було знято з розгляду.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.

2023-04-20 11:00