Позитивна практика та рекомендації

Відтерміновано платежі по кредиту

Верховна Рада та Національний Банк за час війни в Україні весли зміни до нормативних актів, які регулюють питання кредитів. 

Так було прийнято Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" від 15.03.2022 р. № 2120-IX. Цей закон вніс зміни до Цивільного кодексу України та Закону України "Про споживче кредитування". А Національний банк, в свою чергу, прийняв постанову від 25.02.2022 р. № 23 "Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп", якою затвердив Правила роботи банків у зв'язку з введенням в Україні воєнного стану.

Водночас з'являється таке питання як "кредитні канікули". Під кредитними канікулами розуміють тимчасову відстрочку від сплати платежів за кредитом, яка надається кредитором позичальнику з власної ініціативи, зі збереженням зобов’язань щодо їх погашення в майбутньому, тобто протягом воєнного стану та 30 днів після його завершення позичальник у разі прострочення звільняється від штрафу, а також нарахувань за ст. 625 Цивільного кодексу України (мається на увазі 3% річних та інфляційні втрати).

Варто пам’ятати! Кредитні канікули - це відтермінування, а не звільнення від сплати кредиту. Банк не зобов’язаний їх надавати, він лише має таке право, тому у кожного банка умови цієї процедури індивідуальні.

Оскільки у зв’язку з війною та погіршенням економіки у багатьох людей виникають проблеми з кредитними зобов’язаннями, держава йде на зустріч громадянам пропонуючи скористатись такими «кредитними канікулами».

Для чого вони потрібні? Які умови їх надання? Якою законодавчою базою регулюється дане питання? Усі ці питання висвітленні в сьогоднішньому відео.

Для того, щоб і у Вас було більше інформації та уявлення про "кредитні канікули", переходьте на наш YouTube канал та ознайомлюйтесь з актуальним новим відео.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.