Позитивна практика та рекомендації

Що таке вимога від ТЦК?

Які бувають типи повісток:

  • повістка для уточнення даних (зміна місця проживання, прізвища, сімейного стану);
  • повістка на проходження ВЛК (вручається після оновлення даних у ТЦК);
  • повістка для призову на строкову військову службу (зараз їх не вручають, оскільки на час дії воєнного стану призов на строкову службу не відбувається);
  • мобілізаційне розпорядження – повістка, що вручається військовозобов’язаному після проходження ВЛК, якщо за її результатами його визнали придатним до служби.

Будь-який чоловік віком від 18 років може отримати повістку, поки триває загальна мобілізація. Вам може бути наказано з'явитися до військомату для уточнення даних чи повторного проходження ВЛК, адже статус обмежено придатних наразі змінився й вони допускаються до служби.

Постанова Кабінету міністрів України №1478 чітко затверджує форму повістки, яка має бути вручена військовозобов'язаному. Бланк повістки передбачає графу для завірення особи своїм особистим підписом — тільки це засвідчує факт отримання повістки.

В Україні 2024 року зовнішній вигляд повістки, яку представники ТЦК дають вам на підпис, чітко регламентований. Там повинно бути вказане прізвище, ім’я та по батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов’язаного. Далі обов'язкові пункти: вид повістки й чітко встановлена дата, час та адреса, куди необхідно з’явитися. Повістка повинна містити уточнення щодо необхідних документів, назву органу, печатку, підпис, а також обов'язково прізвище, ім’я та по батькові начальника ТЦК та СП, який її виписав.

Новий закон про мобілізацію тепер визначає, що повістка ТЦК буде вважатися врученою, навіть якщо її не вручили особисто, і якщо військовозобов'язаний не перебуває за адресою проживання.

Тобто отримані повістки — це тепер всі ті, що були надіслані та знаходяться за останньою адресою чи місцем роботи військовозобов’язаного. При цьому, якщо ви не з'явилися до ТЦК до конкретної дати на вимогу, керівник ТЦК може ініціювати затримання особи, що порушує мобілізаційне законодавство. Фактично, особи призовного віку чи військовозобов'язані повинні повідомляти ТЦК про кожну зміну свого місцепроживання, тобто, якщо вони не зробили цього — провина все одно буде лежати на них. Чинним законодавством представникам ТЦК СП не надаються повноваження примусово доставляти громадян до ТЦК, особливо шляхом фізичного впливу та примусу. Але, по суті, можливість надіслати повістку поштою, навіть без її фактичного отримання адресатом, розв'язує начальнику ТЦК руки для всіх подальших дій та застосування примусових заходів до ухилянтів.

Для чого потрібна вимога ТЦК

Що таке вимога ТЦК? Вона фактично є «попередженням», за яким слідує звернення ТЦК до суду щодо обмеження ухилянта у праві керування транспортним засобом.

Відповідні заходи будуть застосовуватися шляхом судової процедури, а їм передуватиме певний алгоритм дій, який має здійснити ТЦК.

Зокрема, спочатку керівник ТЦК, який встановив невиконання громадянином обов’язків, передбачених ч. 1 ст. 22 у новій редакції (неявка на виклик ТЦК, непроходження медичного огляду), ч. 3 статті 22 (неуточнення у ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів), та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про мобілізацію), звертається до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

Далі, у разі отримання письмової відповіді від поліції про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає цьому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимогу про виконання обов’язку (документ має назву «вимога», яку не слід плутати з повісткою).

Днем вручення такої вимоги ТЦК буде вважатися:

1) день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв’язку;

2) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою ТЦК;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси.

Надалі, у разі, якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги (тобто, у тому числі, якщо проставлена відмітка про неможливість вручення) не виконав обов’язку, ТЦК звертається до суду з приводу обмеження у праві керування авто.

Наступна процедура вже залежить цілком від суду. Відповідні зміни передбачені до Кодексу адміністративного судочинства. «Для того, щоб обмежити ухилянта у праві керувати авто, ТЦК повинен буде довести у суді неможливість його доставки до ТЦК поліцією».

Слід зауважити, що окрім обмеження у праві керування авто, до громадянина чи підприємства, де він працює, можуть застосувати досить серйозні штрафи за порушення правил військового обліку. І у такому разі складна судова процедура не потрібна.