Юридичні новини України від юристів ЦПД

Щоденна підбірка цікавих та актуальних новин в Україні, зміни законодавчих норм від адвокатів компаннії

    Успішна практика наших юристів та адвокатів

    Розгляд справ клієнтів та підтвердження позитивного результату

      Більше відгуків на нашому YouTube каналі. Переходь та перевір.

      Підписуйся на наш Телеграм канал. Будь в курсі останніх новин.

      Готові вирішити Вашу проблему?

      Напишіть Ваше ім'я та номер телефону. Отримайте безкоштовну консультацію профільного юриста.
      Оберіть регіон*
      При відправлені форми, Ви даєте згоду на опрацювання своїх персональних даних згідно з політикою конфіденційності.

      Запишіться на консультацію юриста

      Просто вкажіть ім'я та телефон і вирішіть своє питання сьогодні
      Оберіть регіон*
      При відправлені форми, Ви даєте згоду на опрацювання своїх персональних даних згідно з політикою конфіденційності.
      Головні новини дня

      Медична допомога українцям в Чехії

      У Чехії працює система загальнообовʼязкового медичного страхування для всіх громадян країни та іноземців, які перебувають на її території.

      Українці, які отримали тимчасовий захист у Чехії, мають право на такі самі безоплатні послуги в рамках державної програми медичного страхування, як і у громадян Чехії. Державне страхування покриває майже всі медичні випадки, а також частково або повністю витрати на ліки. Тому для тимчасово переселених осіб, які не мають роботи, медичне обслуговування є безоплатним – гроші за нього сплачує чеська держава.

      Оформити страховку слід після отримання тимчасового захисту. Зробити це можна у таких установах:
      • безпосередньо в Регіональних центрах допомоги Україні, при яких є представники страхової VZP;
      • онлайн на сайті VZP або OPZ;
      • у відділеннях страхових компаній VZP (переглянути адреси можна тут) або інших державних страхових компаній.

      Регіональні центри допомоги працюють щодня, крім свят, з 7 ранку до 19 або 21 години.
      Після оформлення страхування українці отримують дублікат посвідчення застрахованого. У разі оформлення страхової VZP онлайн документ прийде на електронну пошту через два дні або пізніше. Посвідчення потрібно брати з собою на кожен прийом до лікаря.

      Перші 150 днів перебування в Чехії з візою тимчасово переміщеної особи медичне страхування для українців оплачує держава (Республіка Чехія). Після 150 днів умови змінюються. Передусім зміни стосуються громадян у віці 18-64 роки. За замовчуванням для такої категорії медичне страхування для цієї категорії стає платним.

      Щоб отримувати і надалі медичну допомогу в рамках державного страхування безоплатно, наступні категорії громадян України зобовʼязані перереєструватися у VZP упродовж 8 днів, після того, як мине 150 днів з дня отримання візи тимчасового захисту (також зміни стосуються і інших страхових компаній, деталі за посиланням).

      Студенти у віці 18-26 років мають надіслати VZP довідку про навчання від університету через онлайн-форму. Медичне страхування студентів оплачує держава.  Ті, хто перебуває у пошуку роботи або особи з інвалідністю або особи, що піклуються про осіб з інвалідністю, що мають підтвердження інвалідності, мають надіслати VZP довідку, видану в Центрі зайнятості.  Особи, що доглядають за дитиною віком до 7 років або двома чи більшою кількістю дітей віком до 15 років цілий день, мають надіслати написану власноруч заяву про догляд за дитиною і відсутність роботи в Чехії.

      Діти до 18 років та люди старше 65 років не зобовʼязані повторно реєструватись, але можуть повторно надіслати в страхову, відповідно, контакти законного представника або власні.

      Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.