Головні новини дня

Як отримати статус УБД

​​Як отримати статус учасника бойових дій під час війни

Щоб отримати статус учасника бойових дій: Треба подати до міжвідомчої комісії, яку створило Міністерство у справах ветеранів, лише довідку про безпосередню участь в обороні України.

У довідці мають бути вказані звання, прізвище, ім’я, по батькові, посада, дата народження, реквізити документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків. Можуть бути вказані також адреса задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), номер контактного телефону та адреса електронної пошти.

Військовослужбець або уповноважена від нього особа можуть також додавати інші документи, які доводять та підтверджують факт виконання бойових завдань. Є декілька методів, як можна зібрати на надіслати документи. Наприклад, це може зробити командир військової частини протягом місяця після того, як військовий виконав завдання.

Другий метод – подати рапорт на командира в/ч з вимогою надати необхідні документи. Після цього військовий має надіслати ці документи до відповідної комісії.

Щоб отримати статус УБД після поранення: Треба подати до міжвідомчої комісії довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), яка повинна видаватися військовослужбовцю за фактом отриманого ним поранення.

Як отримати УБД після звільнення. Звільнена з військової служби особа повинна звернутися до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку з такими документами:

  • заява щодо розгляду питання отримання УБД;
  • згода на збір та обробку персональних даних;
  • засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України;
  • документ про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • два кольорових матових фото 3х4.

Після цього ТЦК звертається з запитом до військової частини для скерування до військкомату документів, серед яких: довідка про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, не менш як один з таких документів: витяг (копія) бойових донесень, витяг (копія) журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки), витяг (копія) вахтових журналів, польотних листів, витяг (копія) матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв, полону.

Після оформлення комплекту документів ТЦК скеровує їх на опрацювання Комісії
з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій. Ця комісія повинна розглянути та ухвалити рішення щодо статусу УБД протягом 30 днів.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин
2023-10-04 11:00