Позитивна практика та рекомендації

Скасовано рішення про депортацію

ДЕПОРТАЦІЯ ДО КРАЇНИ ПОХОДЖЕННЯ

Іноземці можуть бути примусово повернуті до країни походження чи третьої країни на підставі рішення органу ДМС або органу охорони державного кордону, або органу СБУ про примусове повернення чи примусово видворені на підставі винесеної за позовом цих органів/підрозділів постанови адміністративного суду про примусове видворення.

Підставами для прийняття рішення про примусове повернення іноземців до країни походження або третьої країни є:

  • дії, що порушують законодавство України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства;
  • дії, що суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України чи охорони громадського порядку;
  • якщо це необхідно для охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України;
  • затримання іноземців органами охорони державного кордону у межах контрольованих прикордонних районів під час спроби або після незаконного перетинання державного кордону України.

Примусове повернення здійснюється за рішенням органів ДМС, органу охорони державного кордону органу СБУ з подальшим повідомленням протягом 24 годин прокурора про підстави прийняття такого рішення, оформленням відповідних документів, доведенням цього рішення до іноземця та взяттям з нього зобов’язання про добровільний виїзд з України у визначений у рішенні строк, а також здійсненням подальшого контролю за фактичним виконанням іноземцем цього рішення.

Примусове видворення передбачає:

  • виявлення порушника;
  • можливість поміщення його в пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України (далі - ПТПІ);
  • документальне оформлення примусового видворення;
  • подальше супроводження іноземця до пункту пропуску через державний кордон України чи до країни походження.

Сьогодні наш юрист розповів про те, що таке депортація, коли не мже бути прийняте рішення про депортацію та чи можна оскаржити або відтермінувати таке рішення.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин