Позитивна практика та рекомендації

Вручення повісток в Україні

На сьогодні в Україні є така одна із найгарячіших та найактуальніших тем, яка бентежить багатьох українців – це повістки.

Мобілізації підлягають громадяни, здатні виконувати військовий обов'язок, віком від 18 до 60 років. А сам призов здійснюється через вручення повісток. Які ж види повісток існують? Їх чотири.

  1. Перший тип – це повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних.
  2. Другий тип - повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).
  3. Третій тип - повістка на призов до ЗСУ.
  4. Четвертий тип - повістка прибути на призовну дільницю.

Якими можуть бути повістки зрозуміло, а який порядок їх вручення? У наших клієнтів виникає багато питань з приводу цього. На наших консультаціях спеціалісти роз’яснюють, що із раніше згаданим Положенням затверджене КабМіном, а саме пунктом 56 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Слід знати, що вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності.

Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Важливо, що повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

А що до того, які дані повинна містити повістка? А чи є  відповідальність за нез’явлення за повісткою до військкомату?

У сьогоднішньому відео ми не могли обійти стороною таку хвилюючу тему, тому щоб і ви були обізнані в цьому питанні наш юрист розповів про всі деталі однієї із найактуальніших тем, яка бентежить багатьох українців.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.