Позитивна практика та рекомендації

Поновлення працівника на посаді

В даний час постає важливе питання для всіх громадян України щодо того, як захистити свої права в трудових відносинах з роботодавцем на період воєнного стану, а саме як подолати проблеми незаконного звільнення з посади. В нашому сьогоднішньому відео юрист розповів про нові зміни в трудовому законодавстві, а також поетапно роз’яснив які права та обов’язки мають роботодавець та працівник на період воєнного положення. Також обговорено, як можна захиститися від незаконного звільнення на досудовому етапі та вирішення проблеми шляхом звернення до суду.

Після початку війни та запровадження воєнного стану сфера трудових відносин в Україні суттєво змінилась. Воєнний стан не обмежує підстави для звільнення, що діють у звичайний період. Тобто законодавство і надалі дозволяє розривати трудові відносини на підставі взаємної згоди сторін, скорочення чисельності або штату працівників тощо. Закон запроваджує лише спрощення деяких механізмів, пов’язаних зі звільненням, на період воєнного стану.


Протягом воєнного стану, не радимо звільняти за прогул працівника, який виїхав на безпечну територію, зокрема за кордон. Перед тим як ухвалити рішення звільнити працівника за прогул, роботодавець повинен зажадати від нього пояснень. Якщо ж керівник вирішить звільнити такого працівника за прогул і таке звільнення працівник оскаржить у суді, то суд, імовірно, визнає причину відсутності працівника на роботі поважною, поновить його на посаді й зобов’яже роботодавця оплатити вимушений прогул, а можливо, й матеріальну шкоду.

01.06.2022 до нас звернулись з приводу незаконного звільнення з роботи за «прогул». Клієнт виїхав на безпечну територію, а саме за кордон - у зв’язку з бойовими діями. Він був офіційно працевлаштований, його звільнили з посади головного бухгалтера на підприємстві та не виплатили заробітню плату за 4 місяці. Вище ми обговорювали оскарження дій роботодавця за допомогою звернення до суду, але першим етапом обов’язково є досудове врегулювання проблеми. Наш юрист на консультації з клієнтом  запропонував спочатку написати 3 заяви-скарги. Перша заява до Державної служби з питань охорони праці, друга – до самого роботодавця, а третя – до Інспекції з питань охорони праці та зайнятості населення.  

Клієнт вирішив доручити підготовку усіх документів нашому Центру, і як результат роботодавець не став заперечувати, той факт що прогул був дійсно з поважної причини, але бувають випадки коли повертається скарга з відмовою вчиняти такі дії. Тоді в цьому випадку другим етапом буде звернення до суду, для цього потрібно написати позивну заяву та підкріпити відповідні документи. В нашому випадку була спрощена процедура,так як роботодавець не вчиняв опір, він поновив клієнта на роботі та виплатив заробітну плату за 4 місяці.

Більше деталей по цій справі на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.