Позитивна практика та рекомендації

Оформлено виїзд дитини за кордон

У батьків, які на час воєнного стану бажають вивезти свою дитину або дітей закордон, виникає чимало питань. Війна змусила внести певні корективи у правила перетину кордону для дітей, тому їх потрібно обов’язково урахувати. До нашого Центру неодноразово звертаються з питанням перетину кордону дитині, на консультаціях клієнти отримують вичерпні відповіді на всі питання, що їх цікавлять. Тому слідкуйте за нашими новинами, щоб бути більш обізнаними в правових питаннях. 

Кабінет Міністрів вніс зміни у дану процедуру. Виникає питання хто може вивезти дитину закордон? Діти, які не досягли 16-річного віку, перетинають кордон в супроводі:

  • однoго з батьків — на підставі свідоцтва про народження дитини (в умовах воєнного стану без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків);
  • інших родичів (баба, дід, повнолітні брат чи сестра, мачуха або вітчим) — на підставі свідоцтва про народження дитини та документа, який підтверджує наявність родинних зв’язків (без нотаріально посвідченої згоди);
  • інших осіб, які не є родичами дитини, — на підставі письмової заяви одного з батьків, завіреної органом опіки та піклування, та за наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України або документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону).
Так як, в Україні з 24 лютого 2022 року введено режим воєнного стану, згідно із Законом України "Про правовий режим воєнного стану", то з 1 березня цього року строк дії паспортів громадян України для виїзду за кордон може продовжуватись на 5 років! Отже, до паспортів батьків або законних представників працівники Державної міграційної служби вклеюють фотокартку дитини із зазначенням її персональних даних. Така процедура необхідна для того, щоб посвідчити особу дитини та підтвердити її громадянство України.

Що треба для того, щоб внести до паспорту законного представника інформацію про дитину для виїзду закордон? Чи може дитина виїхати закордон самостійно? Чи можливий груповий виїзд дітей без батьків? Сьогодні наш юрист з питань міграції відповів на ці та багато інших цікавих питань.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.