Позитивна практика та рекомендації

Оскаржено переведення до іншої в/ч

Переведення до іншої військової частини

Мобілізація та воєнний стан в Україні тривають, формуються нові підрозділи. Під час розподілу не всіх "за бажанням" відправляють туди, де їм би хотілося служити. Згодом військові подають рапорти на переведення і сподіваються, що їх прохання задовольнять. Складність полягає в тому, що ухвалення рішення — певного роду лотерея, терміни якої не регламентуються законодавством, а рішення залежить лише від командирів на місцях.

Право на переведення з частини в частину є обмеженим і можливий за наступних умов:

  • за станом здоров’я згідно із висновком військово-лікарської комісії (ВЛК);
  • за сімейними обставинами;
  • у разі службової необхідності;
  • у разі проведення організаційних заходів;
  • згідно із висновком службової характеристики.

Щоб перейти в іншу військову частину, спочатку необхідно отримати відношення. Це письмовий документ, який видає командир військового формування, до якого військовослужбовець має бажання бути переміщеним для подальшого проходження військової служби. У відношенні відповідний командир підтверджує наявність вакантної посади, що відповідає військово-обліковій спеціальності військовослужбовця, та висловлює свою позицію, що він не заперечує, аби відповідний військовослужбовець був переміщений до ввіреної йому військової частини. Документ видається з тієї військової частини, куди людину мають намір прийняти, після чого можна подавати рапорт на ім’я свого командира.

Командування зобов’язане перевести (перемістити) військовослужбовця в іншу місцевість/частину в наступних випадках:

  • стан здоров’я військовослужбовця або за стан здоров’я членів його сім’ї (за рапортом та за наявності відповідного медичного висновку);
  • потреба догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами (за рапортом та документами, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді за ними);
  • переміщення дружини (чоловіка) військовослужбовця, які проходять військову службу за контрактом, на нове місце служби в порядку, визначеному в пункті 114 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Рішення про переведення військовослужбовця приймає відповідний командир. При цьому дозвіл на переміщення — це право, а не обов’язок командира.

Що ж робит, якщо Вам відмовляють у переведенні до іншої військової частини або ж змушують перевестись до небажаної. Сьогодні військовий юрист розповість про всі питання, які стосуються переведенням до в/ч.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.