Позитивна практика та рекомендації

Отримано компенсацію за зруйноване житло

Стягнення компенсації за пошкоджене/зруйноване майно внаслідок збройного конфлікту

На період дії воєнного стану в країні можливо отримати компенсацію за пошкоджене майно. Далі ми розберемо загальні рекомендації для постраждалих, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією російської Федерації.

З метою фіксації факту руйнування майна для подальшого отримання компенсації, відшкодування завданої шкоди та збитків необхідно:

● зберігати документи про право власності на майно (угоди про купівлю-продаж нерухомості, договір дарування, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, свідоцтво про право на спадщину, тощо), квитанції на рухоме майно (техніку, речі та інше, що знаходилось в будинку);

● подати заяву про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів із залученням доказів руйнування майна, отримати дані щодо реєстрації заяви про кримінальне правопорушення або витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань);

● подати заяву до органу місцевого самоврядування з метою проведення обстеження пошкодженого або зруйнованого об'єкта нерухомості.

Конкретні механізми, процедури, умови виплати грошових компенсацій та здійснення іншого відшкодування завданої воєнними діями шкоди регулюються спеціальними законами та підзаконними актами. Тож сьогодні більш детально у сьогоднішньому відео ми розберемо:
  • Що необхідно зробити, якщо ваше майно було зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру?
  • Що являється доказами пошкодженого/зруйнованого майна?

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.