Позитивна практика та рекомендації

Списано борг по кредиту

Кредити та мікрозайми під час війни


24 лютого 2022 року розділило життя українців на «до» та «після». Мільйони втратили не лише житло, а й гарантоване джерело доходів.

Президент України указом від 24 лютого 2022 року заборонив видачу мікропозик у режимі онлайн. Через кілька місяців, коли ситуація на фронті стабілізувалася, МФО повернулися до своєї звичайної роботи, але з певними обмеженнями. Послуги МФО стали ще більш затребуваними, оскільки тисячі вимушених переселенців відчувають гостру нестачу коштів для існування. Адже вони втратили роботу і мають платити гроші за оренду житла, їжу, предмети першої потреби. Найчастіше єдиним рішенням фінансової проблеми є оформлення онлайн-кредиту.

Чи можна оформити кредит у банку у воєнний час


Оформити кредит без відсотків у державному чи приватному банку практично неможливо. Проте, багато банків дозволяють користуватися раніше встановленими кредитними лімітами за кредитними картками. Головні причини, через які банки відмовляються кредитувати своїх клієнтів у воєнний час такі:

  • Припинення діяльності відділень банків у зонах окупації чи зонах проведення військових дій.
  • Масове закриття депозитних вкладів, що призвело до відсутності вільних коштів на кредитування.
  • Високий ризик потенційного не повернення кредиту, що пояснюється високим рівнем безробіття.

Чи можна оформити кредит до МФО у воєнний час

З МФО ситуація дещо інша. Нюанс у тому, що МФО видають кредити з власних коштів, без залучення грошей із депозитних вкладів. У довоєнний час кредит у МФО можна було отримати без довідки про доходи. Головна умова, щоб не було прострочень за попередніми платежами, а раніше взяті позички було повернуто, бажано вчасно. Оскільки відсоткова ставка за виданими кредитами у МФО суттєво вища, ніж у банках, мікрофінансові організації можуть кредитувати осіб, яким було відмовлено у банківських кредитах.

Сьогодні разом з юристом з кредитих питань розібрали зміни, які відбулися з початку воєнного стану та як ці зміни працюють на практиці.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.