Позитивна практика та рекомендації

Відновлено документи

Втрату документів під час воєнного стану

Багато українців були вимушені ховати документи під час окупації або втратили їх під час евакуації чи атак російської армії. Процедура відновлення нескладна, хоч і може зайняти деякий час. А поки дублікати оригіналів вироблятимуться, на території України завжди можна скористатися їхніми електронними аналогами у «Дії». Вони мають таку ж саму юридичну силу, що й паперові.

Відновлення паспортів в Україні та за кордоном: інструкція

У разі втрати паспорта громадянина (або ID-картки) чи закордонного паспорта найперше слід звернутися до найближчого відділу поліції. Там треба подати заяву про втрату документа й у відповідь отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Це потрібно для того, щоб убезпечитись від дій зловмисників, якщо вони вкрали або знайшли втрачений паспорт.

Далі слід звернутися до однієї з трьох установ:
  • у підрозділ ДМС України;
  • у центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • у центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс» (він же ДП «Документ»).

У разі, якщо паспорт був утрачений або викрадений за кордоном, найперше слід також звернутися до місцевої поліції, щоб отримати довідку або копію протоколу про втрату документа.

З цією довідкою треба звернутися до найближчого українського посольства чи консульства. Вже там мають: 1) оформити новий паспорт за аналогічною процедурою, як і в Україні або 2) видати тимчасове свідоцтво, яке прирівнюється за дією до закордонного паспорта (після повернення в Україну його потрібно поміняти на відновлений документ).

Водійське та пенсійне посвідчення: перелік вимог для відновлення

Щоб відновити втрачене водійське посвідчення достатньо звернутись до територіального сервісного центру (ТСЦ) Міністерства внутрішніх справ. Якщо документ було викрадено, слід спочатку написати заяву у поліцію й отримати відповідну довідку, і вже з нею йти до центру.


Замість втраченого посвідчення учасника бойових дій (УБД) можна отримати його дублікат. Процедура відновлення військового квитка певною мірою схожа з відновленням посвідчення УБД, утім є також свої нюанси.

Сьогодні наш юрист надасть чіткі інструкції про те, де і яким чином можна отримати дублікати або поновити основні документи в умовах воєнного стану.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.