Позитивна практика та рекомендації

Знято арешт з авто

Незалежно від того наскільки майстерно водій керує транспортним засобом, ризик потрапляння в дорожньо-транспорту пригоду все ж таки існує.

Правила дорожнього руху або Кодекс України про адміністративні правопорушення не передбачають винятків або особливостей оформлення ДТП під час воєнного стану — проте, на практиці, вони звичайно є.#nbsp;Перш за все, слід зазначити, що водій — учасник ДТП зобов’язаний виконати усі свої обов’язки, які передбачені п.2.10 ПДР (АЛЕ ПРИ УМОВІ ВІДСУТНОСТІ НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ ЖИТТЯ), а саме:

  • негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди.
  • не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди
  • увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки.
  • вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) допомоги, при необхідності відправити потерпілих до лікарні.
  • повідомити про ДТП поліцію.
  • зафіксувати сліди пригоди
  • до проведення медичного огляду не вживати алкоголь

Основна проблема якраз полягає в фіксації ДТП працівниками поліції. При настанні бойових дій -патрульна поліція далеко не завжди могла (і може) прибути на ДТП. В такому випадку водіям потрібно:оформити подію за допомогою європротокола. Але, слід пам’ятати, що європротокол складається коли немає травмованих осіб, у водіїв відсутні ознаки алкогольного сп’яніння та водії згідні з обставинами (та виною) по ДТП. Ще один аспект полягає в тому, що ліміт виплати по європротоколу становить 50 000 гривень. Якщо у Вас більший збиток — це не означає, що Страховик відмовить у виплаті — в такому випадку страховик сплатить не більше 50 000 гривень.

Повертаючись до теми ДТП виникає ряд питань стосовно страхового відшкодування після ДТП.#nbsp;Чи повинні страхові компанії виконувати свої зобов'язання повному обсязі під час війни?#nbsp;Які випадки є страховими під час війни? Сьогодні наш автоюрист#nbsp; розгорнуто відповість на ці питання, а також розгляне випадок з юридичної практики нашого Центру у справі про адмінвідповідальність при ДТП.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.

2023-05-08 19:30