Позитивна практика та рекомендації

Стягнено борг за аліменти

Виплати аліментів під час дії воєнного стану

Деякі батьки завжди відповідально виконують свої обов’язки щодо матеріального забезпечення дитини, а інші навпаки цілеспрямовано ухиляються від цього. Наразі до законодавства України було внесено чимало змін та доповнень, аби уникнути збільшення кількості боржників зі сплати аліментів.

Сімейний кодекс (ч. 2 ст. 182) передбачає, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. У зв'язку з цим встановлено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Воєнний стан не знімає обов’язку сплачувати аліменти. Навіть якщо у платника офіційно немає ніяких доходів, наприклад з ним трудові відносини тимчасово призупинені.

Водночас, на період дії воєнного стану діють наступні послаблення:

  • стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника – тимчасово не підлягають примусовому стягненню (виняток – боржники, які є громадянами росії);
  • строки виконавчого провадження перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану
  • виконавчі провадження та вжиття заходів примусового виконання рішень на територіях адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані Росією, у період такою окупації не здійснюються.

Статтею 196 Сімейного кодексу України передбачена відповідальність за прострочення сплати аліментів, зокрема у вигляді стягнення за рішенням суду неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості.

Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

Таким чином, в рамках виконавчого провадження виконавці не здійснюють нарахування пені, натомість стягувач має право звернутися до суду із заявою про стягнення пені. У разі ухвалення судом рішення про стягнення пені та видачі судом виконавчого документа, виконавцем буде здійснено його виконання у встановленому Законом України "Про виконавче провадження" порядку.

Більше деталей про ці та інші важливі деталі про сплату аліментів у воєнний час розібрали разом з юристом у сьогоднішньому відео.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.