Позитивна практика та рекомендації

Оскаржено рішення ПФУ

ОСКАРЖЕННЯ РІШЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ


Якщо ви не погоджуєтеся з рішенням Головного управління Пенсійного фонду області, то подавайте скаргу до Пенсійного фонду України.

Скаргу ви можете подати самостійно або уповноважити на це свого представника – вашого адвоката. Зміст і форма скарги мають відповідати Порядку розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення. Скаргу можна подати лише письмово.

Які строки для подання й розгляду скарг? Щоб оскаржити рішення управління Пенсійного фонду, у вас є 1 місяць з моменту, коли ви ознайомилися з ним. Якщо ви пропустили цей строк з поважних причин і можете надати докази, то подаєте заяву до органу Пенсійного фонду й просите цей строк поновити.

Що робити, якщо Пенсійний фонд не задовольнив скаргу? Якщо ви отримали відповідь з відмовою Пенсійного фонду задовольнити скаргу, то можна одразу готувати позов до суду.

Куди й протягом якого часу треба подавати позовну заяву? Позовну заяву про оскарження рішення органу Пенсійного фонду ви подаєте до адміністративного суду. Якщо ви скористалися правом вирішити спір у досудовому порядку й отримали рішення про розгляд вашої скарги, яке вас не задовольняє, то у вас є 3 місяці на оскарження з моменту вручення вам відповіді Пенсійного фонду.

Якщо ж ви оминули етап досудового розгляду скарги, то, згідно зі статтею 122 Кодексу адміністративного судочинства України, у вас є 6 місяців на те, щоб оскаржити рішення Пенсійного фонду, і строк цей починається з моменту, коли вам стало відомо про те, що ваші права порушили.

Однак норми цієї статті не застосовуються, якщо ваш спір виник через недоплату належних сум пенсії з вини органу Пенсійного фонду, оскільки виплата недоплаченої суми не може обмежуватися будь-яким строком.

Сьогодні разом з юристом із пенсійних питань розібрали, що робити, якщо ви не згодні з рішенням органу, який призначає пенсії, або вважаєте, що воно порушує вимоги чинного законодавства та як цей процес відбувається на практиці.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин..