Позитивна практика та рекомендації

Отримано дозвіл на перетин кордону під чає воєнного стану

Зараз у зв'язку з військовим станом часто виникає питання щодо виїзду за кордон, а саме: за яких умов можна виїхати та які документи для цього потрібні.

Сьогодні в деталях розберемо як це можна зробити на законодавчому рівні та розглянемо загальну процедуру перетину кордону на практиці наших клієнтів.

12.06.2022 до нашого Центру звернувся клієнт з питання виїзду за кордон за станом здоров’я. Юристом було зазначено про те, що клієнту потрібно написати дві заяви. Перша заява про повторне проходження ВЛК, а друга – до військомату, задля отримання довідки про звільнення від мобілізації. Клієнту було запропоновано зробити це самостійно або заручившись підтримкою нашого адвоката по військовим справам. Клієнт вирішив доручити це питання нашому Центру.

Після підписання договору юрист підготовив всі документи, які ми зазначали. Клієнт разом з нашим адвокатом звернувся до військомату, завдяки підготовленим документам, як результат – отримав довідку про звільнення від мобілізації. Протягом 5 днів клієнт зміг виїхати за кордон.

З’являється питання щодо того, на який строк надається відстрочка від призову за станом здоров'я? У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Ми вирішили питання з відстрочкою від призову за станом здоров'я, а тепер залишається головне питання щодо переліку захворювань та фізичних станів, що визначають ступінь придатності до військової служби (тобто це може бути як тимчасово непридатні або ж непридатні до військової служби в мирний час але обмежено придатні у воєнний час, придатні и тд). Цей перелік регламентований в наказі від Міністерства Оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України». Рекомендуємо ознайомитись с цим списком, тому що завдяки цьому переліку ВЛК виносять відповідні постанови.

Згідно з висновком військово-лікарської комісії наш клієнт був визнаний тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я тому термін на який було надано відстрочку становить до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); це питання регулюється ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ст. 23.

Більше деталей по цій справі на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин