Позитивна практика та рекомендації

Перераховано військову пенсію

Нарахування військових пенсій

Серед тих, хто зараз служить у лавах ЗСУ, чимало військовослужбовців, котрі свого часу звільнилися у запас і навіть думки не мали, що колись знову одягнуть військову форму. Утім, 24 лютого докорінно змінило і їхнє життя теж. Тисячі військових пенсіонерів знову стали до строю та боронять Батьківщину від ворога.

Найперше, що треба сказати — пенсіонерам у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Натомість після звільнення пенсія нараховуватиметься з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

Військові пенсії обчислюються відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у відсотках від розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення та премії у розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Основним законодавством, яке на даний момент регламентує нарахування пенсій військовослужбовцям, що звільняються з військової служби, є Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Держава гарантує пенсійне забезпечення осіб, які мають право на пенсію, таким особам:

  • які перебували на військовій службі;
  • на службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • в органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України;
  • інших осіб, які мають право на пенсію згідно із чинним законодавством.

Військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей, які одночасно мають право на різні державні пенсії, призначається одна пенсія за їх вибором.

Тож сьогодні разом з юристом розглянемо як оформити військову пенсію, що потрібно враховувати, з якими проблемами можна зіштовхнутися та як мінімізувати їх.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.