Позитивна практика та рекомендації

Притягнуто до відповідальності посадових осіб

Сьогодні ми обговоримо питання « Кримінального правопорушення»

Існують два види кримінальних правопорушень:
1) злочин;
2) кримінальний проступок.

Розглянемо детальніше! Проступок відрізняється від злочину лише формально – покаранням: воно не може передбачати позбавлення волі, а штраф за проступок не може перевищувати трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж будь-яке покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Тепер злочин: В науці кримінального права злочином називають суспільно небезпечне, винне, протиправне і кримінально каране діяння (дія чи бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину. Загального визначення поняття злочин кримінальним кодексом не передбачено. Передбачено лише поділ злочинів на три види: нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі злочини.
Розберемо детальніше:

Нетяжке кримінальне правопорушення —за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років.
Тяжке кримінальне правопорушення —передбачаеться штраф у розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.
Особливо тяжке кримінальне правопорушення— передбачається штраф у розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічне позбавлення волі.

В правозастосовний оббіг термін “кримінальне правопорушення” було введено з 1 липня 2020 року та є одними із найбільш обговорюваних тем. Сьогодні ми розібрали, що означає кримінальне правопорушення, що таке проступок і злочин та чим вони відрізняються між собою. Виникає питання, як моє вестись їх розслідування та яке покарання очікує на звинуваченого? Про це розповідає у сьогоднішньому відео наш юрист.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.