Позитивна практика та рекомендації

Закрито провадження по адміністративній справі

Адміністративна відповідальність за порушення правил поводження зі зброєю

Кожна людина в Україні має право купити собі зброю для самозахисту, спорту чи полювання. Для цього потрібно отримати дозвіл та бути законослухняним громадянином.

Та чи відомо всім про відповідальність, яка виникає за порушення правил поводження зі зброєю?

Адміністрати́вна відповіда́льність — вид юридичної відповідальності, яка настає внаслідок вчинення особами адміністративних правопорушень.

З 24 лютого 2022 року на всій території України введено воєнний стан. Цивільні особи беруть активну участь в боротьбі проти збройної агресії задля збереження територіальної цілісності країни її незалежності та захисту. Відповідно до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», цивільних осіб наділили правом використовувати вогнепальну зброю і боєприпаси для надання відсічі та стримування збройної агресії.

Важливим фактором є порядок використання цивільними особами такої зброї, щоб особа не понесла кримінальну відповідальність в майбутньому.

Порядок видачі вогнепальної зброї і боєприпасів до неї цивільним особам

З 23 червня 2023 року в Україні працює Єдиний реєстр зброї, який передбачає отримання послуг шляхом подачі документів через "Єдине вікно громадянина", в режимі онлайн можна отримати відповідні дозвільні документи, які необхідні для оформлення зброї, зокрема і довідку про несудимість.

Щоб отримати вогнепальну зброю, особі необхідно звернутися до уповноваженого органу з заявою про участь у відсічі збройної агресії та видачу вогнепальної зброї та/або боєприпасів до неї. До заяви необхідно також додати наступні документи:

  • документ, що посвідчує особу та його копію (власноручно засвідченою особою);
  • за наявності: копія військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу; військового квитка офіцера запасу;
  • копія посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України, Служби судової охорони, Державної пожежної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, служби цивільного захисту, Бюро економічної безпеки України чи Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку; дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї;
  • посвідчення про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя»;
  • посвідчення учасника війни;
  • посвідчення учасника бойових дій.

Заява розглядається в межах одного дня з моменту її подачі та приймається відповідне рішення про видачу або відмову у видачі вогнепальної зброї та/або боєприпасів до неї.

Після прийняття рішення особа отримує довідку, в якій зазначаються дані про дату і місце видачі вогнепальної зброї, дані про особу, яка її отримала, вид (назва, модель) вогнепальної зброї, її ідентифікаційні номери, уповноважений орган, який видав вогнепальну зброю і боєприпаси до неї.

У разі втрати або крадіжки вогнепальної зброї, особа має звернутися до уповноваженого органу з заявою, де уповноважені особи вносять відповідну інформацію щодо розшуку зброї до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України». До цієї системи також вносяться відомості про повернення цивільною особою вогнепальної зброї та/або невикористаних боєприпасів до неї або відомості про їх вилучення.

Сьогодні наш юрист розповів про те, які правила діють на період воєнного часу, а також про відповідальність у разі їх порушення.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх нови