Позитивна практика та рекомендації

Відновлено виплату пенсійногозабезпечення

Війна змусила змінити всі сфери людського життя. В складних умовах воєнного стану особливої уваги та допомоги потребують насамперед пенсіонери. Тому в сьогоднішньому відео, наш юрист відповів на всі можливі питання, які можуть виникнути у пенсіонерів з приводу отримання пенсії під час воєнного стану. Ми обговорили про всі нюанси отримання пенсії, як за кордоном, так і на підконтрольній території України.

Виплати та доставка пенсій на період введення воєнного стану. Що ж змінилось? Відповідно до Постанови Кабміну від 26.02.22 № 162 (“Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану”) у разі неможливості здійснювати уповноваженими банками виплату пенсій одержувачам, їх виплата здійснюється шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через банк, який є уповноваженим на провадження розрахунково-касових операцій з коштами Пенсійного фонду України, визначений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.01.04 № 25 “Про визначення уповноваженого банку, який провадить розрахунково-касові операції з коштами Пенсійного фонду України”, відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.99 № 1596.

У разі звернення одержувачів пенсій до органів Пенсійного фонду України (ПФУ) особисто, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку чи в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ щодо тимчасової зміни їх фактичного місця проживання виплата пенсій здійснюється за бажанням осіб АТ “Укрпошта” у виплатному об’єкті чи з доставкою додому за місцем їх перебування або шляхом переказу коштів одержувачам без відкриття рахунка в банку. Виплата пенсій за місяць, в якому надійшло звернення, здійснюється після надходження від АТ “Укрпошта” інформації про невиплату сум пенсій таким одержувачам за попереднім місцем проживання.

Виплати пенсій для осіб, які в умовах війни змінили своє постійне місце проживання та виїхали за кордон.  Що ж робити в такому випадку? Порядок призначення та виплати пенсій громадянам, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон, регулюється відповідними міжнародними договорами (угодами) у сфері пенсійного забезпечення.  Якщо такий договір із країною, до якої виїжджає пенсіонер, укладено, то він може звернутись до компетентних органів з питань пенсійного забезпечення за місцем свого проживання в цій державі з клопотанням про переведення (переказ) пенсії з України. Якщо ж договір (угоду) не укладено з країною, де перебуває пенсіонер, то виплата пенсії припиняється, оскільки не визначено порядок здійснення виплати.

Ще хочеться зазначити про дуже цікавий момент,а саме: чи збережеться пенсія, якщо людина з якихось причин не може її отримати протягом кількох місяців? Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми не отриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії. Таким чином, пенсія зберігається. Але якщо пенсіонер не отримував пенсію через пошту 6 місяців, або не пройшов упродовж року ідентифікую в уповноваженому банку, то виплата пенсії призупиняється. Надалі виплату пенсії можна поновити лише при особистому зверненні пенсіонера до територіального органу Пенсійного фонду, але не більше ніж за 3 роки до дати звернення.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.