Позитивна практика та рекомендації

Відповідальність за воєнний злочин

Що таке воєнні злочини та як їх фіксувати, щоб згодом притягнути окупантів до відповідальності?

Незаконне вторгнення росії в Україну - беззаперечний злочин. Однак, варто розібратися за який саме воєнний чи військовий злочин буде нести відповідальність агресор.

Що таке воєнний злочин? Воєнний злочин - свідоме, грубе, порушення законів та звичаїв війни, за який винуватці (учасники бойових дій та особи, які віддають їм накази) несуть кримінальну відповідальність, визначену рішенням міжнародних воєнних трибуналів.Воєнні злочини належать до сфери виключно міжнародного кримінального права. Загальний перелік воєнних злочинів закріплений у Статуті Міжнародного кримінального суду.

Що таке військовий злочин? Військовий злочин - суспільно небезпечне винне діяння при несенні служби у конкретній армії конкретної країни. У Кримінальному кодексі України перелік груп військових кримінальних правопорушень:
1. Проти порядку підлеглості та військової честі;
2. Проти проходження військової служби;
3. Проти порядку користування військовим майном та його збереження;
4. Проти порядку експлуатації військової техніки;
5. Проти порядку несення бойового чергування та інших спеціальних служб;
6. Проти встановленого порядку збереження військової таємниці;
7. Військові посадові кримінальні правопорушення;
8. Проти порядку несення служби на полі боя та в районі військових дій;
9. Кримінальні правопорушення, відповідальність за які передбачена міжнародними конвенціями.

Підсумовуючи сказану інформацію ми розуміємо , що воєнні злочини - вчиняються виключно на війні, а військові злочини - вчиняються виключно у війську. За злочини вчинені під час війни рф проти України, країна-агресор понесе відповідальність саме за воєнні злочини.

Різниця між цими двома поняттями, військовий та воєнний злочин, у юридичній площині досить суттєва. Тож сьогодні у відео разом з юристом розберемо: Хто відповідає за вчинення воєнного та військового злочину? Як правильно фіксувати воєнний злочин?

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.