Позитивна практика та рекомендації

Прийняття спадщини в умовах воєнного часу

У житті кожної людини виникають питання, що пов'язані зі спадкуванням. Із уведенням воєнного стану на території України багато сфер зазнали змін в правовому регулюванні. Спадкові правовідносини - не виключення. Тож, сьогодні наш юрист в відеоролику розповів про всі нюанси та проблеми, які можуть виникнути в наслідок отримання спадщини під час воєнного положення.

На жаль, сьогодні у багатьох людей під час бойових дій з різних причин помирають родичі. Багато хто з громадян виїхали за кордон або залишили місце свого постійного проживання. Ніхто не знає, коли закінчаться бойові дії. І у зв’язку з цим все більше людей запитують, як їм подати заяву про прийняття спадщини, до кого звертатися, якщо не працюють нотаріуси. Також, що станеться, якщо людина не зможе завчасно подати заяву, оскільки не має змоги повернутися в Україну?

Для початку розглянемо питання щодо строків прийняття спадщини в умовах воєнного стану. Як ми вже знаємо з попередніх наших відео, що ЦКУ (саме ст. 1270 ЦК України) передбачає термін прийняття спадщини, хоч із закону, хоч із заповітом 6 місяців із моменту відкриття спадщини, тобто з моменту смерті спадкодавця. У лютому уряд дозволив не включати до строків прийняття спадщини або відмови від неї період воєнного стану, що означало для спадкоємців можливість звернутися до нотаріуса для документального оформлення уже після завершення воєнного стану. Однак із 29 червня діють нові підходи.

Так, Постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але НЕ більше ніж на 4 місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Фактично якщо строк прийняття спадщини почався ДО запровадження воєнного стану, встигнути подати заяву до нотаріуса необхідно буде уже у 2022 році, незалежно від того, чи завершиться воєнний стан у серпні, чи буде продовжений.

Що робити, якщо в Вашому регіоні не працює нотаріус? В такому випадку, Ви можете звернутися за спадщиною до будь-якого іншого нотаріуса в межах України, який зараз працює. Зі списком нотаріусів, які працюють під час війни можна ознайомитися в Інтернеті за посиланням. Після того, як Ви знайде нотаріуса, зателефонуйте йому, записуйтеся на прийом, і подавайте заяву будь-кому з тих, хто зараз працює. Таку заяву (про прийняття спадщини) можна навіть надіслати нотаріусу поштою, наприклад, якщо інші спадкоємці спочатку подали заяву про прийняття спадщини в іншому регіоні, де зараз вам незручно. Тому, якщо ви перебуваєте в зоні бойових дій чи за кордоном і через це пропускаєте строки для отримання спадщини, не переживайте, ці (терміни) продовжені. Але якщо є можливість зробити все зараз, то краще не затягувати процес.

А тепер перейдімо до такого складного питання нашої практики, а саме як отримати спадщину на безконтрольній території України. Для цього потрібно, написати заяву до суду щодо встановлення факту смерті, а потім після рішення суду– написати заяву про прийняття спадщини. Наш юрист підготовив всі документи, суд визнав особу померлою, але наразі ми чекаємо кінця воєнних дій задля отримання спадку.

Більше деталей по цій справі на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.