Позитивна практика та рекомендації

Оновлення даних через "Резерв+". Юрист пояснює.

В Україні від 18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Відповідно до нього, є три способи оновити дані: ТЦК та СП, ЦНАП, мобільний застосунок "Резерв+". Зробити це потрібно усім чоловікам віком від 18 до 60 років до 16 липня 2024 року.

Давайте розберемо специфіку оновлення даних у кожному з варіантів.


Для оновлення даних у ТЦК військовозобов’язані чоловіки повинні мати з собою такі документи: паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, військовий квиток або тимчасове посвідчення тощо.
Якщо особа має право на відстрочку від мобілізації, то з собою необхідно мати документи, які підтверджують цей факт. Це можуть бути документи, що підтверджують склад сім’ї, наявність дітей або опіку над особами з інвалідністю. Також необхідно підготувати медичні документи.

Через черги до ТЦК Міноборони запустило новий сервіс – електронну чергу. Попередній запис вже можливий у 19 ТЦК – тестування відбувається в окремих центрах Києва, Харкова, Одеси тощо.

Дуже схожий алгоритм дій, якщо ви оберете оновлення даних через ЦНАП. Тут вас приймуть навіть якщо ви не маєте військового квитка, багато років не були у військкоматі або з певних причин не оновлювали дані в ТЦК. Прийшовши до ЦНАПу військовозобов’язаний заповнює анкету, надає актуальні документи, адміністратор допоможе поновити дані в особистому кабінеті. Адміністратор повинен надати виписку про оновлення даних, засвідчену підписом та печаткою ЦНАП.

Оновлення даних через "Резерв+"
У додатку кожен військовозобов’язаний зможе оперативно оновити дані та отримати доступ до інформації у реєстрі "Оберіг". Для реєстрації достатньо авторизуватись за допомогою BankID. Далі по черзі з'являться поля для підтвердження чи оновлення даних. Після того, як усі дані буде підтверджено чи оновлено, – законний обов'язок виконано. Після того, як військовозобов'язаний зареєструвався в застосунку «Резерв+» і оновив свої дані, його все ж викличуть до ТЦК. Це зроблять за допомогою повістки або в інший спосіб.

Користування застосунком "Резерв+" не є обов’язковим. Обов'язком є оновлення даних військовозобов’язаного загалом. Це можна робити як онлайн так і офлайн.
Важливо зазначити, що наразі "Резерв+" – не дорівнює ТЦК. Стати на облік через застосунок або отримати бронювання не можна. Також через застосунок не надсилатимуться повістки для явки до військкомату та на медичну комісію.
Додаток також не згадується в жодному нормативно-правовому акті, що може викликати питання про юридичні наслідки вчинених у додатку дій – наприклад, особи невірно вказують свою адресу, номер телефону чи електронну пошту.
Проте вже зараз планують зробити "Резерв+" електронним ТЦК. Планується додати QR-код, розмістити там електронний військовий обліковий документ.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube, Viber. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин!