Позитивна практика та рекомендації

Скасовано заборону виїзду за кордон

Підстави обмеження у праві виїзду за кордон


Порядок виїзду громадян України в умовах воєнного часу після початку великомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року набув проблемного характеру. Після введення воєнного стану по всій території України, її громадяни були позбавлені права на безперешкодний перетин кордону України. До таких обмежень відносять осіб чоловічої статі від 18 до 60 років та військовозобов’язаних жінок.

Особам ,які не потрапляють в групу військовозобов’язаних теж може бути заборонено виїзд за кордон . Зараз ми детальніше розглянемо це питання

1. Заборгованість зі сплати аліментів. За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці державний виконавець виносить постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України Постанова направляється для виконання органам Держприкордонслужби.

За законом виконавець зобов’язаний направити постанову і боржнику. Однак, для уникнення несподіванок при перетині кодону боржнику слід періодично з’являтися до виконавця щоб перевірити надходження та облік сплачених коштів. Вказане обмеження діє до погашення заборгованості по аліментах у повному обсязі.

2. Обрання запобіжного заходу, передбаченого Кримінальним процесуальним кодексом України. Обраний підозрюваному, запобіжний захід, крім тримання під вартою, не завжди є перешкодою для виїзду за кодон, іноді запобіжним заходом вибирають саме заборону виїзду . Вид та строк дії покладених обов’язків зазначається в ухвалі про застосування запобіжного заходу. Якщо за умовами обраного запобіжного заходу підозрюваному, обвинуваченому заборонено виїжджати з України, відповідне доручення направляється органам Держприкордонслужби для виконання.

3. Засудження за вчинення кримінального правопорушення. Засудженим є особа, обвинувальний вирок щодо якої набрав законної сили. Вказане обмеження діє до відбуття покарання або звільнення від покарання. Відповідно до норм Кримінально-виконавчого кодексу України засудженим до покарань забороняється без погодження з уповноваженим органом з питань пробації виїжджати за межі України. У разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд може покласти на особу обов’язок не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

4. Обізнаність з відомостями, які становлять державну таємницю. Відповідно до положень ЗУ «Про державну таємницю» громадянин, якому надано допуск до державної таємниці, зобов’язаний повідомляти посадових осіб, які надали йому доступ до державної таємниці та відповідні режимно-секретні органи у письмовій формі про свій виїзд з України. Громадянин, якому було надано допуск та доступ до державної таємниці у порядку, встановленому законодавством, і який реально був обізнаний з нею, може бути обмежений у праві виїзду на постійне місце проживання в іноземну державу

Сьогодні разом з юристом із міграційних питань розібрали зміни, які відбулися з початку воєнного стану, з якими проблемами можна зіштовхутися при виїзді за кордон та як ці зміни працюють на практиці.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин..