Позитивна практика та рекомендації

Збільшено пенсійні виплати

Пенсії під час війни


Війна в Україні триває вже понад рік. За цей час суспільство пережило глобальні зміни. Близько восьми мільйонів українців виїхали в пошуках прихистку за кордон. У самій країні — сім мільйонів внутрішньо переміщених осіб, людей, які часто навіть документи не встигли зібрати, рятуючи життя.

Економіка теж не працює на повну силу, як у мирний час. Наскільки це все вплинуло на пенсійне забезпечення і роботу пенсійного фонду спробуємо розібратися сьогодні.

Призначення пенсії автоматичне. Під час воєнного стану часто призначають пенсію автоматично. Це пенсії за віком, які призначають за наявності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж певного пенсіонера та про всі наявні виплати, які він отримав протягом свого життя. Суть у тому, що територіальні органи Пенсійного фонду без звернення особи можуть призначити їй таку пенсію за віком.

Виплата і доставка пенсії в умовах воєнного стану. Виїжджаючи за кордон, люди хвилюються, що буде призупинено виплату пенсії. Але законодавство не передбачає припинення нарахувань таких пенсій, єдиний нюанс — власне виплата. Якщо це був картковий рахунок, то особа продовжує отримувати пенсію.

Якщо ж це була доставка Укрпошти або особа особисто зверталась до відділення уповноваженого банку за пенсією, тоді виплата нараховується і по суті накопичується до того моменту, поки особа не звернеться за нею особисто.

Якщо протягом 6 місяців пенсіонер не знімає гроші з карткового рахунку, то Пенсійний фонд має право зупинити нарахування пенсії. На підставі відповідної заяви ці виплати можна поновити. Якщо пенсіонер за кордоном, то надіслати заяву можна через веб-портал.

Пенсія в разі втрати годувальника-військовослужбовця. Пенсія в разі втрати годувальника і внаслідок смерті військовослужбовця призначається на підставі спеціального закону Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб. Пенсія призначається, якщо годувальник помер або загинув у період проходження військової служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних у період саме проходження служби.

Сьогодні разом з юристом з пенсійного права розібрали зміни, які відбулися з початку воєнного стану та як ці зміни працюють на практиці.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.