Позитивна практика та рекомендації

Розірвано шлюб

Сьогодні ми обговоримо порядок розірвання шлюбу. Перш за все, слід зазначити, що на порядок розірвання шлюбу великий вплив має фактор наявності або відсутності спільних дітей у подружжя.

Давайте розберемося, що потрібно для розлучення без дітей. Подружній парі, що не мають в шлюбі дітей, відносини розірвати простіше. Однак розлучення без дітей не завжди вдається оформити в повному взаєморозумінні, досягти згоди з усіх спірних моментів. Щоб надійніше відстояти свої інтереси, часто не залишається іншого виходу, як розлучитися через суд., адже подружжя не тільки набувають різне майно, а й нерідко спільно і окремо займаються бізнесом.

Подружжю, які прийшли до спільного рішення розлучитися, українське законодавство пропонує такий варіант розірвання шлюбу, як подати на розлучення без дітей через РАЦС (РАГС). Для подачі заяви присутність обох з подружжя не є обов'язковим.

Згідно ч. 1 ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ) подати на розлучення без дітей можна і одному з них. При цьому має бути надано нотаріально засвідчену заяву другого з подружжя, в якому пояснюється, що він не зміг особисто подати документ з поважної причини. Форма заяви заповнюється безпосередньо в РАЦСі. До заяви потрібно надати співробітникам цього органунаступні документи:
  • оригінал свідоцтва про укладення шлюбу;
  • паспорти заявників;
  • квитанцію, яка підтвердить, що сплачено державне мито.

Щоб отримати свідоцтво про розірвання шлюбу без дітей, подружжю запропонують прийти через місяць. Такий термін відводиться їм на досягнення примирення згідно ч. 2 ст. 106 СКУ.

Також, подати на розлучення без дітей можна і онлайн. Зробити це можна через веб-портал звернень в сфері держреєстрації актів цивільного стану. Таким способом розірвання шлюбу можна скористатися тільки в тому випадку, коли сторонами з усіх питань досягнуто згоди.

Та не завжди процедура розірвання шлюбу проходить без жодних суперечностей. Якщо один із подружжя не дає згоди на розлучення, виникають спірні моменти у розподілі майна або ж чоловік та дружина мають спільних дітей, тоді цей процес передається на розгляд до суду.  Тож сьогодні ми детельно розібрали у яких випадках розлучення можливе виключно через судову інстанцію, куди звертатися та які документи потрібно готувати.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.