Позитивна практика та рекомендації

Встановлено факт загибелі військовослужбовця

Будь-яка особа має право знати про долю своїх родичів, які зникли безвісти за особливих обставин, що включає отримання достовірних відомостей про їх місце перебування, обставини загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме).

Родичі військовослужбовців, зі свого боку, у разі втрати зв’язку з військовослужбовцем мають звертатися за інформацією до ТЦК та СП за місцем свого постійного проживання або за місцем призову військовослужбовця на службу.

Якщо в центрі немає відомостей про місце перебування військовослужбовця, керівник зобов’язаний направити запит безпосередньо до військової частини за місцем служби військовослужбовця або до відповідного кадрового органу, у якому ведеться облік особового складу.

При подачі заяви важливою є така информація: Членам сім'ї (родині) потрібно чітко знати прізвище, ім’я та по-батькові, дату народження, контактні дані військовозабов'язаного, посаду та звання (спеціальне звання), номер військового квитка чи жетону, номер частини та батальйону, де служить військовозабов'язаний. Також, в якому саме населеному пункті він несе службу, і мати контакти військової частини, де його відділення базується. Мати телефони інших військових з цього підрозділу, яким можна намагатися зателефонувати. Знати особливі прикмети, які має людина (шрами, татуювання, родимки тощо) та останнє відоме місце перебування.

Законодавство України містить для членів сімей зниклих безвісти й полонених військовослужбовців низку прав та гарантій, які надаються після отримання підтверджуючих документів.

Наш Центр досить часто зіштовхується з питанням захисту прав військовослужбовців та членів їх родин. Продовжуючи сьогоднішню тему, наведемо приклад справи. У клієнта виникала проблема пов'язана з тим, що ТЦК та СП видав довідку про смерть батька і через тиждень видав довідку про визнання батька безвісти зниклим. Клієнт звернувся до "Центру правової допомоги" задля встановлення справедливості щодо фактичних обставин втрати батька.

Адвокатом Центру було підготувало відповідний адвокатський запит до ТЦКСП та заяви до генштабу ЗСУ, МО, ВСП.

За результатами проведених перевірок та вжитих заходів Клієнту в ТЦКСП видали Акт про настання смерті. Внаслідок цього, Клієнт має можливість отримати відповідні грошові допомоги та статус.

У справах подібного характеру важливу роль відіграє правильна та своєчасна підготовка. Для того, щоб дізнатися більше про розібрану вище тему та отримати відповіді на питання, рекомендуємо до перегляду сьогоднішнє відео, в якому наш юрист розповідає про те, що робити, якщо військовослужбовець зник безвісти, або загинув; які права та гарантії мають члени родини військовослужбовця.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.