Позитивна практика та рекомендації

Гарантія результату від адвоката

Якщо розглянути термін «гарантія» в широкому сенсі,то це - порука у чомусь, умови, що забезпечують успіх чого-небудь.

У розрізі правових відносин, юридичні гарантії - це різні правові засоби та механізми, за допомогою яких забезпечується здійснення законних прав, інтересів та обов’язків особи.
Отже, важливо розуміти що клієнт має на думці коли запитує: «Ви гарантуєте результат?»
Зазвичай у цих питаннях клієнти не мають на увазі юридичну гарантію, а хочуть почути обіцянку досягнення позитивного результату стосовно вирішення їхнього питання.

Але жодних конкретних гарантій досвідчений адвокат давати не може. Кодекс професійної етики адвокатів забороняє адвокатам давати гарантії успішного результату справи. Такі гарантії можуть розглядатися як нечесна реклама або обіцянка того, чого не можна гарантувати. Адвокат може зробити все можливе, щоб захистити ваші інтереси в суді, але він не може гарантувати успішний результат.

Чому ж гарантія успіху справи - неможлива?


  1. Рішення стосовно справи клієнта приймається НЕ адвокатом. Це може бути суд, податкова, поліція або інший державний орган і тому запевняти в успіху рішення того чи іншого органу - неможливо.
  2. Іноді навіть судова практика не є стабільною та змінюється, тому гарантувати виграш в суді тільки через наявність позитивної практики у схожих спорах також невірно, адже все індивідуально та залежить від позиції сторін, наданих доказів та нюансів.
  3. Ну і звичайно, на виграш справи дуже часто може повпливати клієнт. Іноді клієнт може сам вирішити, який доказ потрібен адвокату, а який ні, що потрібно розказати, а про що краще промовчати.
  4. Надаючи гарантії клієнту, адвокат стає заручником цих гарантій, а клієнт у випадку, якщо щось буде не так, відразу виявить претензії до адвоката. Гарантувати виконання своїх обов’язків як адвоката можна наголошуючи на використанні максимуму законних способів досягнення мети клієнта.

А що може гарантувати адвокат?

Індивідуальний підхід
  • Адвокат ретельно вивчає кожну справу, враховуючи всі її особливості та нюанси.
  • Розробляє персональну стратегію ведення справи, яка максимально відповідає потребам та цілям клієнта.
  • Приділяє клієнту достатньо часу та уваги, щоб він міг повноцінно висловити свою позицію та отримати вичерпні відповіді на всі свої запитання.

Професіоналізм
  • Адвокат діє в рамках закону та етичних норм адвокатської діяльності.
  • Дотримується принципів конфіденційності, чесності та добросовісності.
  • Завжди поводить себе коректно та ввічливо з клієнтом, суддями, іншими юристами та учасниками процесу.

Конфіденційність
  • Адвокат не розголошує будь-яку інформацію, отриману від клієнта, без його згоди.
  • Забезпечує конфіденційність документів та іншої інформації, пов'язаної зі справою клієнта.

Добросовісність
  • Адвокат діє в інтересах клієнта.
  • Докладає всіх зусиль для досягнення успішного результату справи.
  • Чесно та об'єктивно інформує клієнта про всі можливі ризики та перспективи справи.
  • Не дає клієнту нереальних обіцянок.

Отже, при виборі адвоката звертайте увагу на його досвід, репутацію та кваліфікацію. Також важливо чітко обговорити з адвокатом ваші очікування та те, що він може зробити для вас.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube, Viber. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин!