Позитивна практика та рекомендації

Оформлено розлучення з громадянином РФ

Введення воєнного стану на території України та повномасштабна війна, розпочата країною-агресоркою, безумовно, вплинули на всі сторони життя українців.

Проте, воєнний стан не є перешкодою для укладання чи розірвання шлюбу, оскільки шлюбні відносини базуються на добровільності. Тому попри воєнний стан в Україні право на шлюбу чи його припинення не може бути обмежено.

Укладення шлюбу. Як вбачається зі статистики, під час дії воєнного стану зросла кількість реєстрації шлюбів в Україні. Станом на липень від початку 2022 року в Україні одружилося більше 102 тисяч сімей.

Як до війни, так і після її початку шлюб можна зареєструвати на загальних засадах (через місяць), подавши відповідні заяви до органу ДРАЦС. Якщо ми говоримо про скорочені строки реєстрації шлюбу, то така реєстрація здійснюється у межах пілотного проєкту «Шлюб за добу».

Окремим питанням, яке постало на часі, є реєстрація шлюбу із військовослужбовцями. Зрозуміло, що можливість бійців, які захищають нашу Батьківщину, прибути до ДРАЦСу може бути дещо обмеженою.

Розірвання шлюбу під час воєнного стану. З моменту введення воєнного стану процедура розлучення шляхом розірвання шлюбу не змінилася. Існує два способи розірвання шлюбу: або через органи РАГС, або через суд. У першому випадку необхідно скласти заяву на припинення шлюбних правовідносин, яке подається до органу реєстрації цивільного стану за місцем проживання. Бажано, щоб в документі були відображені причини для рішення припинити подружжя. Розірвання шлюбу при наявності неповнолітніх дітей відбувається виключно через суд, за місцем реєстрації одного з подружжя.

Сьогодні разом з юристом розглянемо чи діють всі ті правила та норми довоєнного часу галузі сімейного права, де одними із найпоширеніших питань, які постали перед громадянами, були реєстрація шлюбу, розлучення, народження та смерті? А також ознайомимось з практичним досвідом компанії у вирішенні питнь такого характеру.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.