Позитивна практика та рекомендації

Здійснено перерахунок пенсії

Пенсія це досить важлива частина життя для людини, оскільки її призначення забезпечити нам безбідну старість. Поширеними є ситуації, коли громадяни нашої країни протягом тривалого періоду працюють у режимі 24/7 лише для того, щоб забезпечити себе мінімальною сумою грошей для проживання.

Сьогодні обговоритмо питання «Порядок і умови перерахунку пенсії». Які є види перерахунку, куди звертатись та що для цього потрібн?

Почнемо з того, що перерахунок пенсії може бути масовими та індивідуальнім.
Масові перерахунки пенсій проводяться у зв’язку зі змінами в законодавстві та не потребують особистого звернення особи за таким перерахунком. Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”визначено, що мінімальний розмір пенсії за віком (за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу) встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Крім того, у разі зміни такої величини проводяться також перерахунки доплат, підвищень, надбавок, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму.

Індивідуальні перерахунки пенсій здійснюються за зверненнями пенсіонерів:
  1. які після призначення пенсії продовжували працювати та набули страховий стаж (частина 4 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»
  2. які надають документи про працевлаштування/звільнення з роботи;
  3. які надали документи про стаж, заробіток, які не було враховано при обчисленні пенсії;
  4. які мають право на встановлення надбавок, підвищень, доплат тощо.

Відповідно до частини 4 статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після попереднього перерахунку пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

Заява про перерахунок пенсії може подаватись пенсіонером особисто або його законним представником за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії.

У той час, коли у працівника настає момент можливого виходу на пенсію або ж перерахунку призначеної пенсії, наші громадяни дуже часто стикаються з проблемами порушення своїх законних прав на адекватний розмір пенсії. ⏰

Через брак часу та каверзність законодавства іноді нелегко зрозуміти, куди й коли звертатися, як часто можна подавати заяву на перерахунок і хто має на це право, які папери потрібні для цього й на що в кінцевому рахунку можна розраховувати. Тому сьогодні разом з нашим юристом у відео розібрали всі дателі даного питання.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.