Позитивна практика та рекомендації

Обов'язковий військовий облік жінок

З початком війни активно змінюються сфери життя, так на сьогодні ситуація з військовим обліком жінок доволі складна, з кожним днем виникає все більше змін та питань з цієї теми. Тому в сьогоднішньому відео наш юрист детально розповів про всі нюанси військового обліку жінок. Також роз’яснив перелік необхідних документів для того, щоб стати на військовий облік; які особи можуть отримати відстрочку; обговорив порядок постановки на облік; які обов’язки виникають у жінок, що стануть на облік та розібрав відповідальність за порушення даного законодавства.

Яким же критеріям жінки мають відповідати для постановки на військовий облік? На облік підлягають жінки від 18 до 60 років, які не мають протипоказань за станом здоров'я і мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю. Щодо переліку спеціальностей, то жінки, які отримали одну із 14 спеціальностей, визначених наказом Міністерства оборони України, мають стати на військовий облік із 1 жовтня 2023 року. Хоча до недавнього часу строк був із 1 жовтня 2022 року, тобто Міноборони відтермінували строки взяття жінок на облік на один рік. Міноборони направило свої пропозиції до профільного комітету Верховної Ради, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер. Отже, нам залишається тільки чекати, так як Генштаб заявив, що наразі в державі немає великої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Важливо, що військовий облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. На військовозобов’язаних жінок розповсюджуються такі ж самі обмеження. Зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються у територіальні центри комплектування. Який необхідний перелік документів? Це паспорт; ідентифікаційний код; свідоцтва про шлюб і народження дітей; диплом та довідка з місця роботи із зазначенням спеціальності. Спеціальність жінок визначається дипломом; записом у трудовій книжці; досвідом роботи та КВЕДами — для ФОПів.

В свою чергу, законодавство передбачає деякі категорії жінок, які зможуть отримати право на відстрочку від призову під час мобілізації. Серед них: відстрочка за станом здоров'я; жінка сама доглядає дитину віком до 18 років або недієздатну дитину; жінка утримує 3 чи більше дітей віком до 18 років або дитину з інвалідністю; жінка, яка утримує неповнолітню дитину та має чоловіка, який проходить військову службу; жінка, чиї близькі родичі загинули чи пропали під час проходження військової служби; "заброньовані" працівники за органами державної влади чи інших організацій; студентки денної чи дуальної форми навчання; науковці та викладачі, які працюють у закладах освіти не менш як на 0,75 ставки;  звільнені зі служби в запас (впродовж останніх шести місяців);  народні депутатки України; працівниці органів військового управління, військових частин (підрозділів) тощо.  З’являється питання, як діяти, якщо жінка не підлягає під обов’язковий військовий облік, але має бажання стати на нього? В такому разі, жінка має повне право зробити це з власної ініціативи.

Не можна не звернути увагу на обов’язки, які виникають у військовозобов’язаних жінок. Немає значення чоловік ти чи жінка, обов’язки покладаються однакові. До них належать: бути на військовому обліку за місцем проживання; прибувати за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах; не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації; проходити медогляд та лікування; проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі; у 7-денний строк прибувати до вищезгаданого територіального центру для зняття з обліку, якщо жінка змінює місце проживання, їде у відрядження, на навчання, відпустку чи лікування за кордон більш ніж на 3 місяці; у 7-денний строк повідомляти про зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади; негайно повідомляти територіальний центр комплектування або органи СБУ за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа.

Так як тема військового обліку жінок доволі нова, то виникають декілька супутніх, але не менш цікавих питань: яке покарання загрожує жінці, яка ухиляється від військового обліку? Чи зможе виїхати закордон жінка, яка стоїть на обліку? Та чи може жінка отримати повістку на вулиці?  Отже, щодо покарання, то жінкам загрожують такий вид санкцій як штраф, але Міністерство оборони пояснило, що поки така відповідальність жінкам не загрожує. Перетнути кордон жінка, яка стоїть на обліку на період дії мобілізації і воєнного стану не зможе. А щодо отримання повістки, то одержати її на вулиці цілком можливо, але виписувати її там – ні.

Отже, давайте підведемо підсумок. По-перше, для того щоб стати на військовий облік жінок потрібно відповідати критеріям, які були наголошені раніше та до 1 жовтня 2023 це можна зробити добровільно. По-друге, на жінок діють такі ж самі обмеження, що і на чоловіків. Жінки мають право на відстрочку, для цього є певні категорії. Разом з тим, у жінок після постановки на облік виникають обов’язки, вичерпний перелік яких ми обговорювали на початку відео. Залишається чекати на зміни в законодавстві, які, можливо, прийме парламент, тобто скоротить перелік спеціальностей, надасть змогу жінкам виїхати закордон та на законодавчому рівні встановить, що військовий облік жінок відповідних спеціальностей є виключно добровільним.

 У наших клієнток, які звертались до "Центру правової допомоги" виникали проблеми з точним розумінням нюансів постановки на військовий облік жінок. На що вони отримали вичерпні відповіді, з роз’ясненням процедури, переліком документів та обов’язками. Тому, якщо у вас також виникли питання – звертайтесь! Адже наразі законодавство постійно змінюється, тому потрібно слідкувати за подальшим розвитком подій. В свою чергу, ми стараємось Вас інформувати, щоб Ви завжди залишалися в курсі подій.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.