Позитивна практика та рекомендації

Зменшено суму боргу

Стягнення кредитної заборгованості


Кожного дня суди загальної юрисдикції України отримують безліч позовних заяв про стягнення заборгованості від різноманітних Банків зі своєю політикою нарахування і тактикою стягнення, від фінансових компаній, які викуповують кейси боржників у банку, від фізичних осіб, від юридичних осіб із різними обставинами справи, які у висновку все ж призводять до винесення рішення суду позитивного чи негативного залежить від багатьох нюансів справи.

Стягнення боргу за кредитом примусово здійснюється кредитором, якщо сторони кредитного договору не домовилися, було допущено прострочення або платежі по кредиту припинилися.

Примусові заходи реалізуються у порядку виконавчого провадження на підставі судового рішення або напису нотаріуса та передбачають арешт рахунків у банку, майна, відрахування із зарплати та соцвиплати. З березня 2022 року стягнення через нотаріуса практично припинено і більшість кредиторів знову пішли до судів.

Стягнення кредитної заборгованості – крайній захід, на який йдуть банки, колектори та мікрокредитні організації з метою повернути позичені гроші. Якщо виникли труднощі із поверненням боргу, не варто чекати, поки кредитор звернутися до суду.

Як правило, банки та кредитні організації погоджуються на переговори. Для них вигідніший позичальник, здатний обслуговувати кредит, ніж боржник. Як варіант можуть бути розглянуті кредитні канікули (пільговий період без застосування неустойки, нарахування відсотків) або реструктуризація (продовження терміну виплат та зменшення суми платежів).

Примусове стягнення, може бути як досудовим (досудове стягнення заборгованості), кредитор намагається розпочати переговори з боржником, передає стягнення колекторам, чинячи психологічний тиск і судовим. Якщо за результатом досудового стягнення компромісу досягти не вдалося, кредитор спрямовує вимогу про повне (дострокове) погашення кредиту.

Строк стягнення боргу за кредитом згідно з нормами Цивільного кодексу (ст. 257 ЦК) становить 3 роки, відраховуватись він може з дати першого прострочення або закінчення терміну дії договору.

Судове стягнення по кредиту, відбувається через суд. Кредитором подається позовна заява про стягнення заборгованості за кредитним договором. Разом із позовом подаються копія договору, витяг з рахунку, розрахунок заборгованості. Судовий процес займає чимало часу, проте дає банку МФО найбільші шанси стягнути заборгованість.

Якщо відповідач не є присутнім на засіданні або не захищає свої інтереси, суд автоматично виносить рішення на користь кредитора. Проте заручившись підтримкою досвідченого адвоката, боржник може розраховувати на значну знижку. У деяких випадках вдається навіть досягти списання боргу.

Стягнення боргу з поручителя стає можливим, коли боржник не виконує вимогу кредитора щодо погашення боргу. Разом з простроченням погашення боргу боржник та поручитель (чи кілька поручителів) несуть солідарну (рівну) відповідальність. Поручитель зобов’язується сплатити як тіло кредиту, а й інші витрати (неустойку відсотки, судові витрати, винагороду виконавцю).

Законом передбачено право поручителя вимагати з боржника відшкодування видатків, проте шанси повернути гроші мінімальні. Якщо йдеться про договір іпотеки, поручитель має право претендувати на заставне майно.

Борги потрібно повертати, примусове стягнення заборгованості по кредитам без залучення фахівців, адвокатів та юристів, коштуватиме боржнику набагато дорожче за оплату за такі послуги. Заощадити на закритті боргу допоможе лише фахівець. Ігнорування проблеми боргу може призвести до незворотних наслідків, втрати майна, арештів та інших неприємностей.

Тож сьогодні разом з юристом розберемо як же оскаржити рішення суду про стягнення заборгованості та як діяти для мінімізації наслідків

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин..