Позитивна практика та рекомендації

Підтверджено факт проживання у цивільному шлюбі

Необхідність встановлювати факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу виникає в життєвих ситуаціях, таких як поділ майна, спадкування тощо, коли чоловік та жінка не узаконили свої сімейні відносини.

Як довести проживання в «цивільному» шлюбі?

Перш ніж звернутися до суду необхідно підготувати доказову базу. Як правило, у вказаних справах існує спір, тобто одна із сторін не бажає визнавати ту обставину, що пара перебувала у відносинах, які притаманні подружжю. Отже, завдання полягає у тому, аби переконати суд в протилежному. Суд встановлює даний факт за наявності доказів таких обставин як: спільне проживання, наявність спільного побуту, бюджету, взаємних прав та обов’язків, які наявні у звичайних сімейних відносинах. Розберемо кожний з аспектів.

Спільне проживання

У випадку, якщо чоловік та жінка були зареєстровані за однією адресою, доведення факту спільного проживання значно полегшується. Документами, які підтверджують реєстрацію місця проживання є довідки щодо місця реєстрації проживання (видаються власникам id-паспортів), витяги з Єдиного державного демографічного реєстру/реєстру територіальної громади. За наявності паспортів старого зразка, доказами є сторінки паспортів з відмітками про реєстрацію.

Якщо ж пара проживала без реєстрації, то це ще не означає неможливість доведення спільного проживання. В такому випадку доказами можуть бути покази свідків, акти, довідки, листи, інші письмові документи. Наприклад, за адресою зареєстрований лише чоловік, однак на цю ж адресу жінка отримувала листи від державних органів, оскільки вказувала її як поштову. Інший приклад: ні чоловік, ні жінка не були зареєстровані за однією адресою, але жінці належала квартира на праві власності і свідки надали показання, що вона проживала там разом з цим чоловіком. До кожної ситуації необхідно застосовувати індивідуальний підхід.

Спільний бюджет

Під спільним бюджетом в даному випадку маються на увазі спільні витрати, придбання майна, в тому числі в кредит. Наприклад, оформлення кредиту на чоловіка, доказом чого є письмовий договір та наявність квитанцій про погашення кредиту за цим договором, платником в яких є жінка. Суд в таких випадках звертає увагу на призначення платежів. Якщо один з пари оформлює кредит, а інший укладає договір поруки за таким кредитним договором – вказану обставину також можна використати для доведення наявності спільного бюджету.

Вищенаведений приклад стосується не лише кредитних, але й інших договорів, де можуть мати місце періодичні платежі, платниками за якими виступають почергово обидва учасника цивільного шлюбу, наприклад, сплата комунальних платежів, погашення боргів за розписками тощо.

Придбання спільного майна не можна підтвердити показаннями свідків. Тобто свідки, звичайно, можуть сказати про це в своїх показаннях, однак судді до таких доказів відносяться критично та краще сприймають документи.

До речі, одразу з поданням позову про встановлення факту проживання без реєстрації шлюбу, можна заявити вимоги і про поділ майна. Правила щодо набуття майна для пар в цивільному шлюбі є такими самими, як і для одружених пар. Це прямо встановлено ст. 74 Сімейного Кодексу України.

Спільний побут, взаємні права та обов’язки

Найбільш абстрактна юридична категорія з перелічених. На відміну від спільного бюджету доведення спільного побуту здійснюється в більшості випадків через свідків. Найкращими свідками є сусіди, які по замовчуванню вважаються менш заінтересованими особами, ніж родичі або друзі.

Нерідко в даній категорії справ в якості доказів використовуються спільні фото. Хоча такі фото не є беззаперечними доказами і можуть зустріти критичну оцінку з боку судді, їх наявність є плюсом. Обирати фото, якщо їх багато, потрібно з тих міркувань, щоб вони відображали наявність родинного зв’язку. Найкраще підходять фото з іншими родичами однієї із сторін, за родинним столом, зі свят, в тому числі якщо пара спільно відвідувала весілля, хрестини тощо. У випадку наявності на фото свідків, яких Ви плануєте допитувати в суді, під час допиту варто ставити питання про ту чи іншу подію, на якій був присутній свідок, демонструвати фото та ставити питання про те, хто присутній на фото. Показання свідка фактично посилить доказову силу фотозображень.

За наявності дітей вказана обставина є найбільш вагомим доказом наявності між чоловіком та жінкою сімейних відносин, за умови що батько записаний у свідоцтві про народження. В цивільному шлюбі батько дитини записується за його заявою, за рішенням суду або зі слів матері. В останньому випадку дитині надається прізвище матері. В такому разі обставина народження дитини не може бути використана для доказування в суді.

В який суд подавати позов?

За загальним правилом позов даного виду подається за зареєстрованим місцем проживання відповідача (того, до кого Ви подаєте позов). Але у випадках, якщо одночасно з заявленням цієї позовної вимоги, Ви просите про поділ нерухомого майна, тоді справа розглядається за місцезнаходженням нерухомого майна (більшої його частини, якщо об’єктів декілька).

Скільки часу триває розгляд судової справи?

Справи даної категорії є досить тривалими, можуть розглядатись як півроку, так і декілька років. Конкретні строки залежать, як і в більшості справ, від багатьох факторів, зокрема: необхідності витребування доказів, кількості свідків, яких потрібно допитати, явки сторін і самого судді (який може захворіти, піти у відпустку, бути зайнятим в іншій справі), від того, чи заявлено такий позов разом з вимогами про поділ майна тощо. Оскільки у справах про поділ майна нерідко одна із сторін заявляє експертизу для визначення вартості майна, тривалість експертизи також суттєво може вплинути на строки.

Перспективність виграшу

Якщо чоловік та жінка дійсно тривалий час проживали разом як одна сім’я, однак не реєстрували шлюб, то в більшості випадків вдається зібрати необхідні докази для отримання позитивного рішення. Однак, як вже вказувалось, кожна справа є індивідуальною. У випадку відсутності письмових доказів, за наявності лише показань свідків, перспектива справи значно зменшується та є меншою, ніж 50%.


Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube, Viber. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин!