Позитивна практика та рекомендації

Знято відповідальність за втрату майна

Під час війни вагомим є збереження військового майна в цілісності. У випадку, якщо майно:  військовий транспорт, боєприпаси, зброя, предмети технічного постачання було втрачено або зіпсовано, особа, з вини якої це відбулось буде нести відповідальність  відповідно до чинного кримінального законодавства. Тож, сьогодні розглянемо, яка відповідальність за втрату військового майна, зброї та розглянемо випадки коли відповідальність не настає ні матеріальні ні кримінальна.

Види покарання за втрату військового майна містяться у 413 статті українського Кримінального кодексу. Стаття складається з 3-х частин, кожна з яких закріплює різні санкції, які можуть застосовуватися до винної військовослужбовці, у разі пред’явлення їй звинувачення та підтвердження її причетності до скоєного.

У разі псування або втрати предметів тех.постачання, транспорту, боєприпасів, зброї або інших видів майна, що перебуває на балансі військових частин/формувань, а також призначеного для службового використання, яке настало внаслідок неналежного зберігання з порушенням правил, винні особи зазнають кримінальної відповідальність відповідно до 1-ї частини цієї статті УКУ. Зокрема, до них можуть застосовуватися такі види санкцій:

  • позбавлення особистої волі на строк до 2-х років;
  • утримання у ДБ (дисциплінарному батальйоні) строком до 2-х років;
  • арешт терміном до 6-ти місяців.

Якщо ж зловмисники вчиняють вищезгадані дії в особливий період (за винятком військового стану), тоді суд може обрати такий захід, як позбавлення волі строком до 3-х років. Протиправні дії, скоєні військовослужбовцями особами під час дії ВП (військового становища) чи бойової обстановки і закріплені у частині чинної статті, каратимуться позбавленням волі терміном до 2-х-5-ти рік.

Однак під час воєнних дій очевидним є те, що військовослужбовець змушений діяти в умовах впливу непереборної сили або в умовах крайньої необхідності. Якщо наявність цих обставин буде підтверджено в ході розслідування, відповідальність військовослужбовця виключається.

Які ж випадки, коли військовослужбовець не несе матеріальну відповідальність за втрату зброї, іншого військового майна?

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.