Позитивна практика та рекомендації

Отримано земельну ділянку

Приватизація, отримання, купівля-продаж землі під час воєнного стану

Воєнний стан вимагає швидких дій, підпорядкованих єдиній меті - відсічі збройної агресії ворога. Правила регулювання земельних відносин мирного часу, коли процедури надання земельних ділянок тривають місяцями, в умовах воєнного стану неефективні. У той же час, вирішення багатьох завдань функціонування економіки України у воєнний період прямо залежить від швидкості прийняття управлінських рішень щодо надання земельних ділянок відповідного цільового призначення, проведення землеустрою та реєстрації прав на землю.

Разом з тим, у зв'язку з російським вторгненням в Україну, з міркувань безпеки було тимчасово призупинене функціонування більшості державних електронних реєстрів, в тому числі - Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав. А без їх функціонування неможливо набувати у власність та постійне користування земельні ділянки за процедурою, яка передбачена чинним земельним законодавством України.

Крім того, в умовах воєнного стану, мають місце і інші фактори, які обумовлюють необхідність запровадження на період воєнного стану особливого, спрощеного порядку доступу до земель для сталого функціонування економіки держави та виробництва сільськогосподарської продукції. Війна однозначно внесла багато корективів у земельне право і зараз ми детальніше розглянемо які саме зміни воно зазнало , а які сфери земельного права залишились незмінними.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.