Позитивна практика та рекомендації

Визначено додатковий строк для прийняття спадку

Спадкування під час війни

Повномасштабна війна, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, вплинула на усі сфери життя. На превеликий жаль, щодня стрічка новин наводить інформацію про загиблих.

У зв'язку із зазначеним питання спадкування в умовах воєнного стану є актуальним та нагальним. Разом з тим, варто звернути увагу, що в умовах воєнного стану законодавство зазнало змін у цій сфері, які необхідно враховувати спадкодавцем за життя та спадкоємцям. Деякі правові аспекти не зазнали змін.

У лютому 2022 року була прийнята постанова Кабміну №164 про "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану". Було внесено зміни щодо зупинки строку у прийнятті спадщини "на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці..Проте на сьогоднішній день ці зміни не актуальні

Отже, для прийняття спадщини чи відмови від прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, автоматично вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом встановленого законом строку він не заявить про відмову від неї. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем. Ті ж спадкоємці, які не проживали постійно з спадкодавцем на час відкриття спадщини, мають особисто подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини.

Зверніть увагу, що подача заяви про прийняття спадщини представником – не допускається. Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину.

Що робити, якщо людина є безвісно відсутньою? В цьому випадку звертатися до нотаріальної контори не можна. Закон говорить про те, що людина повинна померти або її мають оголосити померлою. У спадкоємців повинно бути на руках свідоцтво про смерть. Якщо його не буде, то жоден нотаріус не відкриє спадкову справу.

Тому сьогодні разом з юристом у відео розібрали, що робити у таких випадках, та як діяти, якщо встановлені терміни для отримання спдку були пропущені.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.