Позитивна практика та рекомендації

Скасування неправомірного нарахування відсотків по кредиту 

Через вторгнення російської федерації в Україну близько 53 % українців залишились без роботи та, відповідно, стабільного заробітку. Таке погіршення фінансового стану громадян безпосередньо впливає на кредитні відносини, оскільки позичальники не в змозі належним чином виконувати свої зобов’язання за кредитними договорами. Тому сьогодні, ми вирішили обговорити питання кредитних зобов’язань під час воєнного стану, а саме як держава врегулювала це питання в законодавчому процесі.

У зв’язку з оголошенням воєнного стану на території України та погіршенням економічного становища України, значна кількість позичальників не в змозі платити по кредитних зобов’язаннях. Питання кредитів залишається відкритим, адже виплачувати його нічим, а набиратися більшого боргу не хочеться. У зв’язку з цим Верховною Радою України було ухвалено Закон України № 2120-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”. Новий закон змінює низку правил роботи банків та небанківських фінансових установ, зокрема тих, що надають послуги з кредитування.


Отже, на період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування позичальник: - звільняється від відповідальності за прострочення сплати кредиту; - звільняється від сплати неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, які передбачені договором за прострочення сплати кредиту; - неустойка (штраф, пеня), які були нараховані з 24 лютого 2022 року підлягають списанню. 
Також, якщо в цей час Ви не можете сплачувати тіло кредиту, не виконання цього зобов’язання - не вважається порушенням (а взагалі на весь період оплата по тілу переноситься, і ви можете платити його після стабілізації ситуації в країні). І так буде аж до моменту, поки Україна не повернеться до мирного життя і не буде знято воєнного стану, не закінчиться війна.

Проте кредитори не завжди дотримуються норм та порушують права осіб (позичальників). Що ж робити, коли банк або різні фінансові установи все ж таки нараховують відсотки або вимагають негайно сплатити тіло кредиту?

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.