Позитивна практика та рекомендації

Позбавлено батьківських прав матір

Позбавлення матері батьківських прав


Як цей процес відбувається, коли матір перебуває за кордоном? Що після цього чекає на дитину та хто визначатиме де вона житиме? За яких умов можливо позбавити батьківських прав з-за кордону без відповідача? Відповіді на ці питання ми розглянемо у даному відео.

Підставою для позбавлення батьківських прав є свідоме ухилення від виконання батьківських обов’язків щодо своєї дитини.

Якщо батько (мати) малечі знаходиться в окупації чи полоні, то він (вона) фізично не має змоги допомагати. Інша річ, коли ж він (вона) має стабільну роботу й живе на вільній території, однак не платить аліменти на утримання дитини.

В такому випадку суд сприйме це як свідоме ухилення від виконання батьківських обов’язків й може подумати про позбавлення батьківських прав.

Як подати на позбавлення батьківських прав матері?

Процес починається зі звернення до органу опіки та піклування за місцем проживання дитини. Вам нададуть висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав матері. Без цього документу ви не зможете подати позовну заяву. Але що робити, якщо висновок органу опіки не на користь батька? Не панікувати і скласти надпереконливу позовну заяву. Ваші аргументи і докази мають позбавити суддів усіх сумнівів. У цьому вам допоможуть фахові адвокати. Вони підкреслять значимість доказів, підкріплять їх нормами права та посиланнями на судову практику по позбавленню батьківських прав матері.

Усі докази повинні беззаперечно підтверджувати провину батька (матері) та свідчити про неможливість зміни поведінки.

Наслідки позбавлення батьківських прав матері

Після позбавлення батьківських прав мати втрачає право голосу у вирішенні всіх питань щодо дитини. Вам більше не потрібна її згода на виїзд дитини за кордон, зміну її прізвища чи місця реєстрації, укладання договорів щодо дитини або навіть переїзд до іншої країни. Крім цього, ви зможете отримати статус батька-одинака, право на додаткову щорічну відпустку, пільги та державну допомогу.

А як бути з аліментами? Мати втрачає права, але не обов’язки! Тому все ще повинна сплачувати аліменти на утримання дитини. При цьому сама вона втрачає право на утримання дитиною в старості. Крім цього, дитина все ще матиме право на спадщину від матері, позбавленої батьківських прав. А от мати за дитиною спадкувати не зможе. Як бачите, права батька і дитини повністю захищені, а у недобросовісної мами справедливо залишаються лише обов’язки.

Дитина ж зберігає свої майнові права, засновані на факті спорідненості з особою, позбавленою батьківських прав, у тому числі: право на одержання аліментів від такої особи та на спадкування після неї.

Сьогодні наш юрист надасть чіткі інструкції про те, яким чином відбувається процес, які необхідні документи, спираючись на практику юристів та адвокатів Центру.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх нови