Позитивна практика та рекомендації

Реструктуризація штрафу

Підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності є порушення Правил дорожнього руху та винесення інспектором поліції Постанови про адміністративне правопорушення та накладання штрафу. Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установі банку України, за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення.

Для оплати штрафу в банку необхідно мати при собі копію постанови, яку виписав інспектор поліції (або номер і серію постанови, дату винесення, розмір штрафу), паспорт та ідентифікаційний код правопорушника.На даний час оплата штрафів за порушення правил дорожнього руху здійснюється за реквізитами тієї області, де було вчинено правопорушення.

У наш час, в Україні штраф можна сплатити через застосунок «Дія». За допомогою мобільного застосунку "Дія" можна, зокрема, дізнатись інформацію щодо наявності у вас штрафів та боргів за виконавчими провадженнями і одразу ж сплатити їх в онлайн-режимі. Оплата боргів або штрафів за порушення ПДР відбувається усього в декілька натискань.

Для цього необхідно: завантажити застосунок "Дія" на свій смартфон (для відображення штрафів необхідно завантажити водійське посвідчення до «Дії» за допомогою Електронного кабінету водія), після цього авторизуватися в особистому кабінеті в застосунку «Дія» та знайти інформацію про актуальні борги чи штрафи в розділі «Послуги» і сплатити наявний штраф.

Наступним питанням, ми розберемо строки і порядок виконання постанови про накладення штрафу. Відповідно до ст. 307 КУпАП ;штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення. У разі відсутності самостійного заробітку в осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративне правопорушення, штраф стягується з батьків або осіб, які їх замінюють.

А що ж робити, якщо правопорушник не має можливості сплатити штраф вчасно? Ви отримали штраф та не сплатили його, чого очікувати? На ці питання у сьогоднішньому відео відповідає юрист "Центру правової допомоги".

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.