Позитивна практика та рекомендації

Оформлено виплати ОГД

Одноразова допомога родинам військовослужбовців в разі загибелі

Одноразова грошова допомога призначається та виплачується у разі загибелі військовослужбовця Збройних Сил України під час дії воєнного стану, а також смерті осіб, які померли внаслідок поранення отриманого на військовій службі в Збройних Силах України у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення, зокрема, на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора у період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення.

Право на отримання 15 млн грн одноразової грошової допомоги (ОГД) родинам загиблих бійців Сил оборони, які беруть участь у відсічі російським окупантам, забезпечує постанова Кабміну № 168 від 28 лютого 2022 року.

Порядок та умови призначення таких виплат родинам військовослужбовців ЗСУ зараз регулюються наказом Міноборони №45 від 25 січня 2023 року. 1 лютого оновили інструкції щодо виплат родинам загиблих нацгвардійців, прикордонників, співробітників служби цивільного захисту поліцейських.

Хто може отримати допомогу?

Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого.

Строк звернення

Особи, які мають право на отримання ОГД, можуть реалізувати це право з дня його виникнення. Днем виникнення такого права є дата загибелі особи, що вказана у свідоцтві про смерть. Право осіб на отримання ОГД визначається станом на дату загибелі військовослужбовця. Особи, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, можуть реалізувати його протягом трьох років з дня виникнення у них такого права.

Розмір грошової допомоги

Сім’ям загиблих осіб, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів. Спочатку виплачується 1/5 від призначеної суми – 3 000 000 гривень, а далі 4/5 щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців по 300 000 гривень щомісячно.

Хто з родичів не має права на ОГД?

Громадяни російської федерації або Республіки Білорусь та особи, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.