Позитивна практика та рекомендації

Встановлено родині зв'язки

Справи щодо встановлення факту родинних відносин  є досить поширеними. Адже з наявністю споріднення між людьми виникає багато юридичних наслідків: право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Родинні відносини - кровний зв'язок між людьми, з наявністю якого закон пов'язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов'язків. Правове значення має як пряме споріднення, так і не пряме (бокове), коли родинні зв'язки виникають за наявності спільного пращура (родоначальника).

Огляд справи про встановлення факту родинних відносин здійснюється районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом за місцем проживання фізичної особи – заявника в порядку окремого провадження та за участю зацікавлених осіб.

Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту родинних відносин визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду (частина друга;статті 316 Цивільного процесуального кодексу України).Однією з обов'язкових умов розгляду є необхідність, щоб цей факт беззаперечно породжував певні юридичні наслідки для заявника в майбутньому .


Нерідко на заваді реалізації особистих чи майнових прав постає помилка в прізвищі чи імені людини в свідоцтві про народження чи паспорті, або втрата документу. Тоді факт родинних відносин доводиться встановлювати через суд.

У сьогоднішньому відео ми  розберемо життєву історію нашого клієнта про встановлення факту родинних відносин та розберемо: куди треба звертатися для встановлення факту родинних відносин; то може подавати заяву та  що має бути в цій заяві?

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.