Позитивна практика та рекомендації

Отримано виплати за поранення

Грошові виплати для військовослужбовця при пораненні

Під час повномасштабної війни в Україні дуже актуальним є питання виплати за поранення військовослужбовцям. У разі, якщо військовий дістав поранення під час виконання бойового завдання, він має право на кілька грошових виплат.

Військовий, який отримав поранення, може отримати різні види грошових виплат. Виплата за поранення під час війни залежить від різних факторів: ступеня тяжкості поранення, поточного розміру грошового забезпечення військовослужбовця, можливого подальшого встановлення інвалідності тощо.

За даними Міністерства оборони, при отриманні поранення (травми, контузії, каліцтва) внаслідок участі в бойових діях, військовий може отримати наступні види грошової виплати:

  • щомісячне грошове забезпечення в розмірі зарплати за останньою займаною посадою перед пораненням (контузією, травмою, каліцтвом);
  • додаткова винагорода – виплата в розмірі 100 тисяч гривень за поранення, пов’язане із захистом Батьківщини (при виконанні бойових завдань), яка здійснюється щомісяця протягом всіх періодів лікування в стаціонарі або перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення;
  • одноразова грошова допомога – одноразова грошова компенсація за будь-яке ушкодження здоров’я, яке призвело до втрати працездатності чи групи інвалідності;
  • матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань – виплата в розмірі щомісячного грошового забезпечення, яку військовослужбовець може отримувати щороку;
  • грошова допомога для оздоровлення – виплата в розмірі місячного грошового забезпечення, яка також здійснюється щороку.

На практиці питання отримання зазначених виплат може ускладнюватися: поранений військовий, який перебуває у лікарні, може недоотримати свої виплати, а на заваді вирішенню цієї проблеми стоять бюрократичні перепони та знаходження військової частини і командирів далеко від місця лікування бійця. Тобто військовослужбовець не має змоги особисто звернутися з приводу свого питання та контролювати процес призначення виплат, перебуваючи у лікарні, і інколи для вирішення проблеми має звертатися за юридичною допомогою.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.