Позитивна практика та рекомендації

Отримано компенсацію за комунальні послгуи

Війна – це тяжкий період як морально так і економічно. На фоні безробіття, різких змін цін вгору у людей можуть виникати труднощі з оплатою комунальних послуг, через що заборгованість за них росте невпино. Тому питання «сплати житлово-комунальних послуг в умовах воєнного стану» є як ніколи актуальним. Чи потрібно сплачувати борги за житлово-комунальні послуги, якщо житло зруйновано? Чи нараховується пеня або штрафи за несплату? Кому можуть відшкодувати витрати на комунальні послуги? Зараз, детальніше.

Звісно, що законодавчі зміни не обійшли стороною і сплату комунальних послуг. Це питання регулює Постанова Кабміну від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану». До припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: по-перше, нараховувати та стягувати неустойку (чи штрафи та пеню), інфляційні нарахування, проценти річних, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги; по-друге, припиняти або зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Таким чином, воєнний стан не звільняє від сплати комунальних послуг, але при цьому за борги послуги Вам не відключать.

Важливо знати, що є можливість отримати виплату компенсації комунальних витрат для українців, які безкоштовно прихистили у себе внутрішньо переміщених людей. Що для цього необхідно?  Її надають фізичним особам - громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду, і, як було наголошено, безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб. Але і тут не все так просто як здається.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.