Позитивна практика та рекомендації

Знято з військового обліку

Порядок проходження військово-лікарської комісії під час мобілізації

Під час воєнного стану та загальної мобілізації усі військовозобов’язані після призову мають пройти медичну комісію. Саме медкомісія визначає стан здоров’я та робить висновок – придатна людина до служби чи ні.

ВЛК: що це таке?

Це військово-лікарська комісія, яку проходить кожен військозобовʼязаний після отримання відповідної повістки чи військовослужбовець після поранення.

В умовах воєнного стану та загальної мобілізації чоловіки призивного віку та військовозобов’язані отримують повістки. Перша повістка передбачає уточнення облікових даних, а наступна – проходження військово-лікарської комісії.

Отримавши повістку, чоловік повинен з’явитися у назначений день до військкомату за місцем прописки, звідки його направлять на медкомісію.

Основне завдання ВЛК:

  • визначення придатності за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов’язаних;
  • встановлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);
  • визначення необхідності й умов застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

Відповідно, військо-лікарська комісія вирішує, чи може людина за станом здоровʼя виконувати бойові завдання та призиватися на військову службу.

На підставі рішення ВЛК військовозобов’язаний може бути визнаний:

  • придатним до військової служби;
  • тимчасово непридатним до військової служби;
  • обмежено придатним до військової служби;
  • непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

У зв’язку з продовженням строку дії воєнного стану та загальної мобілізації в нашій країні все ще триває призов. Тому наразі непоодинокими є випадки, коли військово-лікарські комісії після проведеного медичного огляду виносять постанови, зі змістом яких особа може не погоджуватися.

Тому сьогодні разом з юристом у відео розібрали, що робити в такому випадку та як оскаржити рішення ВЛК.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.