Позитивна практика та рекомендації

Знято арешт з рахунку

Як можна зняти арешт із банківського рахунку під час воєнного стану

Арешт на кошти боржника накладають на підставі відкриття виконавчого провадження – завершальної стадії судового провадження, яка спрямована на примусове виконання рішень суду. Примусове виконання судових рішень покладають на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України “Про виконавче провадження” випадках – на приватних виконавців.

Виконавець під час проведення виконавчих дій вчиняє примусові заходи щодо виконання рішень, серед таких дій є накладення арешту на кошти боржника шляхом винесення постанови про арешт коштів боржника, які є на банківських рахунках.

За розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.03.2022 ,а також відповідно до Закону “Про виконавче провадження” тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

  • фізичні особи можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи виконавчої служби, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень;
  • юридичні особи – боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи виконавчої служби, , виключно для виплати заробітної плати а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

06 травня 2023 року набрав чинності закон №3048-IX про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час воєнного стану.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.