Позитивна практика та рекомендації

Що таке ТЦК? Пояснює юрист.

Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) – це органи військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку та військової служби, мобілізації й мобілізаційної підготовки.

Звідки взялися ТЦК?
Із 2022 року ТЦК та СП замінили колишню систему військових комісаріатів

Які повноваження у ТЦК та СП?
По-перше, вони є юридичними особами та мають всі необхідні для роботи права. Загальне керівництво центром здійснює Генеральний штаб Збройних сил України. Він затверджує штат, штатний розпис і структуру ТЦК.

Утримання Територіального центру комплектування та соціальної підтримки здійснюється за рахунок коштів, передбачених Міноборони у державному бюджеті.
У своїй діяльності керується Конституцією й законами України, а також указами президента України та постановами Верховної Ради України.

Структура ТЦК і СП
Центр Територіального центру комплектування та соціальної підтримки комплектується військовослужбовцями, працівниками Збройних сил України, бойовими офіцерами.

Які обов’язки ТЦК та СП?
Завданням ТЦК і СП є відбір громадян для проходження військової служби у військовому резерві Збройних сил, служби за контрактом (на посадах рядового, сержантського i старшинського складу), вступу до вищих військових навчальних закладів Міноборони та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів.

Важливо зазначити, що працівники ТЦК та СП не мають повноваження на затримання, позбавлення волі будь-яких осіб, зокрема й військовозобов’язаних. Також вони не мають права самостійно перевіряти документи, тільки в присутності представників поліції.

Як повинні вручати повістки?
При врученні повістки представники ТЦК зобов’язані за вимогою надавати свої особисті дані, зокрема ПІБ та посаду, а також пред’являти службові посвідчення для підтвердження своєї особи.

Відмовитися від повістки можна:
  • якщо документ виписали із порушенням закону – дані дописували у частково заповнений бланк повістки;
  • якщо в повістці вказані неправильні дані отримувача;
  • якщо повістку вручає не уповноважена особа, яка не має печатки, або певні дані вносили без присутності отримувача.


Чи має право ТЦК накладати штраф за відмову від повістки?
ТЦК та СП мають право стягувати штраф за трьома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення
  • ст. 210 – Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку
  • ст.210-1 – Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію
  • ст. 211- Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності.

Найрозповсюдженішими зараз є притягнення до відповідальності саме за порушення правил військового обліку.
Під це визначення підпадають невиконання військовозобовʼязаним, призовником чи резервістом обовʼязків, покладених на них Правилами військового обліку.
Наприклад, неявка до ТЦК та СП за викликом, неповідомлення про зміни облікових даних, несвоєчасна постановка на облік тощо.
Усі три статті передбачають єдине можливе покарання – штраф, а от розмір штрафу залежить від багатьох факторів, але не може перевищувати верхньої межі, зазначеної у відповідній статті.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube, Viber. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин!