Позитивна практика та рекомендації

Отримано статус "дитина війни"

Отримання статусу дитини війни


Донедавна термін "діти війни" асоціювався з людьми, які народились до закінчення Другої світової війни. До початку російської збройної агресії українці зустрічали його лише на сторінках книжок із історії чи у пенсійному посвідченні літніх людей побачимо відмітку "дитина війни".

Станом на 7 вересня 2023 року за даними державного порталу розшуку дітей загинуло понад 500 дітей, ще 1 120 отримали поранення, а понад 19 тисяч дітей вважаються депортованими. Точні цифри встановити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію. Так в Україні з'являються "діти війни", які потребують соціально захисту.

Хто має право отримати статус "дитина війни" у 2023 році

Відповідно до законодавства, громадяни України, яким на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) не виповнилося 18 років, називаються "дітьми війни". Чинне законодавство України визначає цей статус як "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів". Відповідний порядок надання такого статусу регулюється постановою Кабміну № 268 від 5 квітня 2017 року. Відносно недавно в цей документ внесли зміни, щоб вирішити проблему надання статусу дітям, які постраждали з початку повномасштабного вторгнення.

Відповідний статус надається через низку обставин:

  • отримання поранення, контузії, каліцтва;
  • фізичне, сексуальне насильство;
  • викрадення або незаконного вивезення за межі України;
  • залучення до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконного утримання, у тому числі в полоні;
  • психологічне насильство.

Крім цього, наслідками воєнних дій і збройних конфліктів для дитини можуть бути одна, кілька або всі обставини. Коли подається заява для надання дитині статусу, потрібно визначити обставину, яка мала найбільший негативний вплив на стан здоров’я та розвиток дитини.

Як та де оформити статус. Перелік потрібних документів

Для оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, потрібно звернутися в органи опіки та піклування за зареєстрованим місцем проживання чи перебування дитини як ВПО. Також статус оформити можна за місцем звернення, якщо дитини прописана на території, де ведуться бойові дії або ж воно тимчасово окуповане РФ.

Сьогодні наш юрист розповів про те, хто може звернутися щодо оформлення статусу "дитина війни", які документи птрібно підготувати та на які виплати ччи пільги розраховувати.

Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин