Позитивна практика та рекомендації

Розірвано шлюб, коли один із подружжя перебував за кордоном

Воєнний стан жодним чином не перешкоджає розірванню шлюбу. Законодавство в цьому аспекті не змінилося. Проте війна все ж внесла корективи до звичних процедур. Тому у людей виникають «нестандартні» питання. Наприклад, як відбувається розірвання шлюбу, якщо один з подружжя за кордоном чи на окупованих територіях? Відповідь на це питання Ви отримаєте з цієї статті, а також можна перейти та подивитися відео на нашому ютуб-каналі Центр правової допомоги.

Воєнний стан не є перешкодою для розірвання шлюбу, тому розлучення, як і раніше, можливе лише через органи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та суд. Особливих змін стосовно цього питання наше законодавство не зазнало, тому давайте обговоримо специфічну форму розлучення. Передусім це стосується розірвання шлюбу де є діти. Як ми знаємо, шлюб, в якому є дитина віком до 1 року, взагалі неможна розірвати. Там, де є дитина старша 1 року, можна розірвати, проте тільки через суд. І з цим виникають певні проблеми. Суди працюють в особливому режимі, і не завжди розглядають справи в установлені строки.

Водночас, війна вносить свої корективи в життя цивільного, мирного населення. Такий, досить поширений у звичайний період, процес як розірвання шлюбу та визначення місця мешкання дитини, під час війни, набуває геть іншого значення. Тепер мова йде про фізичне виживання. Наприклад, якщо дитина залишиться з батьком (на що батько має таке ж право, як і мати) це є підставою для зміни правового статусу чоловіка.  Зараз, у зв’язку з введенням воєнного стану, почався процес мобілізації. Чоловіки, у яких на утриманні перебуває дитина, по закону, звільняються від мобілізації та мають право на виїзд з дитиною за межі країни. 

Але мова зараз буде не про це, а про те все ж таки як розірвати шлюб, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном. Той з подружжя, який проживає за кордоном, складає і підписує заяву на реєстрацію припинення шлюбу в українському консульстві, другий же, який проживає на території України подає відповідну заяву в ЗАГС за місцем реєстрації. Але, як ми вже зазначали якщо є дитина, то тільки через суд можна розірвати шлюб. Розірвання шлюбу в таких ситуаціях, якщо чоловік перебуває за межами України, здійснюється в режимі відеоконференції.

Для розгляду такої справи необхідно подати до суду відповідну заяву про участь на засіданні за межами судової зали не пізніше ніж за 5 днів до безпосереднього розгляду справи. Після цього оформляється відповідна постанова про участь одного з подружжя в судовому процесі в режимі онлайн. Розірвання шлюбу в судовому порядку набагато простіше, тому що в процесуальному праві не передбачена обов'язкова присутність позивача під час подання заяви. Завдяки цьому нюансу можливе направлення всіх документів до органу судової влади за місцем проживання або прописки.


Про ці та інші деталі дізнавайтесь на нашому каналі в YouTube, а також на сайті.

Щоб отримувати ще більше корисної інформації переходьте на наш Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Підписуйтесь та будьте в курсі останніх новин.